Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stres može da utiče na pojavu sedih, ali postoji način i da se ovaj proces preokrene - kako?

Dosta često se može čuti tvrdnja da je neko preko noći osedeo od stresa, uključujući i popularnu legenda prema kojoj je Marija Antoaneta osedela za jedan dan nakon što je saznala da će biti pogubljena. Ali, šta na ovu temu kaže nauka?

 Seda kosa_1616325463.jpg Izvor: Shutterstock

Pre svega, treba spomenuti kako je stres u stvari skup reakcija na pritisak koji trpimo. Vremenom, ovo stanje može da se produbi i da utiče na svaki aspekt čovekovog života i njegovo funkcionisanje. Iako seda kosa nije direktna posledica stresa, svakako da on može ubrzati ovaj proces, kako tvrdi dr Dejvid Kinglei, predsednik Svetskoh tihološkog društva. I dodaje da čak i stanja poput neuhranjenosti, problema sa štitnom žlezdom, hormonska neravnoteža i anemija mogu uticati na pigmentaciju kose. 

Proces može i da se preokrene

Jedna od studija iz 2021. godine koja se bavila ovom temom, otkrila je da stres može uticati na ta da li ćemo posedeti ili ne, ali isto tako da ova promena ne mora biti trajna. Naime, nakon što su naučnici zamolili učesnike da beleže svoja stresna iskustva i nivoe stresa u vremenskom intervalu od nekoliko meseci, otkriveno je da su ova iskustva povezana sa pojavom belih dlaka. Međutim, uklanjanjem stresa ovaj proces je mogao da se preokrene. 

"Među ispitanicima je bila i jedna osoba koja je otišla na odmor, da bi se ispostavilo da je jedan sedi pramen opet poprimio tamne tonove tokom tog perioda", rekao je u saopštenju glavni autor i neurolog Martin Pikard sa Univerziteta Kolumbija. Iako, kod nekoga ko je godinama imao sedu kosu, eliminacija stresa neće uticati na to da se pigment postepeno vrati.

U praksi, kako Kinglej tvrdi, nema mnogo ljudi za koje zna da su povratili staru boju kose i ako do toga uopšte dođe najčešće se javlja kod pacijenata koji se leče od ćelavost. Ali da je svakako sigurno da sve ono što radimo ima uticaj na naše telo, a nekada ti procesi mogu biti nepovratni. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka