Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li "trudnički" i "porodiljski" mozak zaista postoje? Naučnici istražuju ima li naučnog objašnjenja za to

Često preopterećenim brigom i obavezama, trudnicama i mamama se govori da imaju "trudnički" ili "porodiljski" mozak. Imali nauka objašnjenje za to?

 Žena u narandžastom džemperu naslonjena na naslon fotelje Izvor: Shutterstock

Trudnički i porodiljski mozak i razni slični izrazi poslednjih decenija se koriste kao opisi trudnica i mama kada deluju rasejano ili zaboravno uoči porođaja i ubrzo nakon dolaska bebe na svet. Mišljenje da je majčinstvo samo po sebi povezano sa padom kognitivnih sposobnosti može biti i pogrešno i nepravedno prema majkama i njihovom mozgu, poručuju neurolozi.

Nekoliko studija koje su pokušale da istraže da li majke zaista pate od gubitka pamćenja tokom trudnoće i u postporođajnom periodu nisu uspele da pronađu bitne razlike u kognitivnim sposobnostima žena koje imaju decu u poređenju sa onim bez dece, piše tim naučnika u članku objavljenom u časopisu JAMA Neurology, prenosi RTS.

Ako pitate novopečene mame, čak osam od 10 njih reći će da je iskusilo gubitak pamćenja i magnovenje koji se popularno nazivaju "trudnički ili porodiljski mozak". Zašto onda studije ne otkrivaju ono što toliko žena doživljava?

Jedan od razloga, objašnjavaju autori članka – dr Klara Makormak, dr Bridžit L. Kalahan i dr Džodi L. Pavluski – može biti mir i tišina laboratorija u kojima se izvodi većina studija.

Bez dece u okolini i bez dugačkog spiska zadataka koje treba obaviti, razmišljanje postaje lakše i mame rade jednako dobro kao i žene bez dece.

Drugi mogući razlog je da "porodiljski mozak" nije stvaran već da ljudi samo brzo donose sud o nekome. Mozak preopterećenih i neispavanih trudnica i mamadruštvo odmah označava kao "trudnički" ili "porodiljski".

 Majka sa detetom i bebom
Mozak preopterećenih i neispavanih trudnica i mama društvo odmah označava kao trudnički ili porodiljski.
Izvor: Shutterstock

Možda su i žene naučile da koriste takve izraze da bi se izborile sa novonastalim ulogama koje majčinstvo donosi.

Nasmejati se i grešku opravdati "porodiljskim mozgom" možda je zapravo vapaj za pomoć od strane majki koje ne osećaju podršku okoline ili društva.

Studije možda neće ni otkriti ono što toliko žena doživljava jer je moguće da naučnici postavljaju pogrešna pitanja.

U pokušaju da pronađu navodni gubitak moždanih funkcija koje žene mogu iskusiti nakon rađanja dece, možda ne uspevaju da uoče adaptaciju i promene oblika neuronskih veza koje se prave u mozgu žena kako bi ih pripremile za važne i naporne zadatke roditeljstva.

Kada se mame podvrgnu istraživanjima koja preciznije oponašaju realnost njihovih novih okolnosti, one čak rade bolje od žena bez dece.

Testiranje majki u roditeljskim zadacima pokazalo je da su pokazale veće kapacitete za učenje i ukupno poboljšanje dugoročne memorije, objašnjavaju autori.

Vrste studija koja sagledavaju koliko su složeni, zauzeti i dinamični mozgovi novih i budućih mama, imaju najveći potencijal da otkriju šta se tačno dešava kada žene postanu majke, kažu dr Makormak, dr Kalahan i dr Pavluski.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka