Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deca i učenje: Istraživači tvrde da su brži i efikasniji zbog jedne hemikalije u mozgu

Naučnici konačno imaju odgovor zašto deca efikasnije uče i usvajaju zanja od odraslih, a za sve je kako tvrde kriva samo jedna hemikalija u mozgu.

 Deca uče_559829731.jpg Izvor: Shutterstock

Svima je poznato da deca u poređenju sa odraslimaneuoporedivo brže uče i usvajaju nova znanja. Da bi otkrili šta mlade mozgove čini tako efikasnim, tim neuronaučnika sa Univerziteta u Regenzburgu u Nemačkoj i Univerziteta Braun u SAD rešio je da ispita nivoe hemikalije odgovorne za "upijanje informacija". 

Njeno ime je GABA ili gama-aminobuternih kiselina, i ona se nalazi u delu mozga odgovornog za učenje. Stoga se smatra "hemijskim glasnikom", koji pored toga što igra važnu ulogu u procesu prenošenja važnih informacija, utiče i na "hlađenje" nakon učenja - koje pomaže da se neuronske mreže konsoliduju i uspešno sačuvaju informacije.

Ključni igrač

U istraživanju je učestvovalo 55-oro mališana uzrasta od 8 do 11 godina i 56 odraslih individua starih između 18 i 35 godina, kako bi se utvrdilo da li postoji razlika u njihovim koncentracijama GABA. Rezultati su pokazali da su nivoi kod odraslih isti tokom celog trajanja eksperimenta, dok je kod dece situacija bila skroz drugačija. 

"Ono što smo otkrili je brz porast GABA kod dece - povezan sa učenjem", otkriva Takeo Vatanabe, kognitivni psiholog sa Univerziteta Braun. Ali i da su ti visoki nivoi kod njih nastavljali da se održavaju i u periodu nakon učenja. Pored toga, oni su takođe otkrili i da uzastopne sesije učenja dodatno povećavaju koncentraciju spomenutih kiselina kod dece, omogućavajući još brže usvajanje znanja.

"Naši rezultati ukazuju na nivo GABA kao ključnog igrača kada je efikasnije učenje kod dece u pitanju", objašnjava psiholog i kognitivni neuronaučnik Sebastijan Frank sa Univerziteta u Regenzburgu. S tim, što bi ova otkrića mogla da se iskoriste i u razvijanju novih terapija za povećanje količine GABA u mozgu odraslih, kako tvrdi. 

Istraživanje je objavljeno u Current Biology.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka