Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od davnina bakterije razvijaju rezistentnost na antibiotike - ali sada je otkriven nikada zabeležen mehanizam

Autor Aleksandra Cvetić

Prema tvrdnjama naučnika on predstavlja problem jer ga nije moguće otkriti u standardnim laboratorijskim uslovima, što otežava posao lekarima kod prepisivanja leka i lečenja infekcija.

 Streptokoka ispod mikroskopa-0417700660.jpg Izvor: Profimedia

TALENAT bakterija da razvijaju rezistentnost na antibiotike je gorući problem na koji naučnici upozoravaju već godinama. Iako ovu sposobnost imaju još od drevnih vremena, ona danas predstavlja ozbiljnu pretnju po javno zdravlje i pacijente inficirane bakterijama poput MRSA ili gonoreje koje na godišnjem nivou ubiju 1,3 miliona ljudi širom sveta. 

Stoga ne čudi da su dobile naziv superbakterije, a koliku opasnost predstavljaju najbolje govori podatak da su sposobne da "kradu" gene jedne od drugih i prenose taktike kako bi postale otporne na antibiotike - strategije koje uključuju njihovu direktnu inaktivaciju, sprečavanje akumulacije ili promenu ciljeva. 

Nove taktike

"Ovaj novi oblik rezistencije se ne može otkriti u uslovima koji se rutinski koriste u laboratorijama, što doktorima otežava posao kada prepisuju antibiotike koji bi trebali efikasno da leče infekciju. Sve ovo može dovesti do veoma loših ishoda - pa čak i prerane smrti", objašnjava istraživač Timoti Barnet.

On i njegov tim su istraživali kako streptokoke iz grupe A reaguju na antibiotike. Razlog zbog čega su izabarali baš njih jeste taj što one obično uzrokuju upale grla i kožne infekcije, ali mogu dovesti i do sistemskih infekcija kao što su šarlah i sindrom toksičnog šoka.

"Kada smo posmatrali antibiotik koji se obično propisuje za lečenje kožnih infekcija izazvanih streptokokama iz grupe A, otkrili smo mehanizam gde su bakterije po prvi put ikada pokazale sposobnost da uzimaju folate direktno od svog ljudskog domaćina kada bi antibiotici blokirali njihovu sposobnost da proizvode sopstvene." navodi se u radu. 

Naučnici ističu da ovo znači kako su bakterije otpornije na antibiotike nego što se ranije mislilo i naglašavaju da je potrebno uspostaviti raznovrsnije tretmane protiv njih: "Nažalost, sumnjamo da je ovo samo vrh ledenog brega - identifikovali smo ovaj mehanizam kod streptokoka iz grupe A, ali verovatnije je da je ovo deo šireg problema koji se javlja i kod drugih patogena", zaključuje Barnet.

Ovo istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Communications.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka