Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li svako od nas zaista treba da popije osam čaša vode dnevno?

Autor Aleksandra Cvetić

Često pročitamo da je ljudskom telu potrebno osam čaša ili dve litre vode dnevno, a razvijene su čak i brojne aplikacije koje nas redovno podsećaju na ovu bitnu činjenicu.

 Voda_1035452143.jpg Izvor: Shutterstock

REZULTATI NOVE STUDIJE međunarodnog tima naučnika bi ovaj pogled mogli da promene, jer kako tvrde otkriće do kog su oni došli opovrgava dosadašnje tvrdnje. Prema mišljenju nutricioniste i autora studije Dal Šolera sa Univerziteta Viskonsin-Medison, opšta prepruka kada je količina unete vode u pitanju više ne važi, jer ne uzima u obzir individualne potrebe i svakodnevne aktivnosti ljudi. 

Кoliko vode čovek treba da pije?

Opšta ideja da su dva litra vode dnevno neophodna se uglavnom zasniva na onome što je poznato kao protok vode. Pod ovim se podrazumeva količina vode koju ljudska tela svakodnevno apsorbuju, koriste i luče, ili jednostavno rečeno vode koja se kreće kroz celo telo. Kako bi ispitali količinu koja je stvarno potrebna svakom čoveku na individualnom nivou, naučnici su testirali ovu teoriju na 5.604 dobrovoljaca. 

Starost ispitanika iz ukupno 26 različitih zemalja sveta, kretao se od 8 do 96 godina. Uz pomoć posebnih supstanci u vodi, oni su pratili njeno kretanje i tako uspeli da otkriju kako ona cirkuliše kroz naša tela sa do sada neviđenom preciznošću. Zbog velikog broja učesnika, bilo je moguće uključiti važne faktore poput starosti, pola i mesta stanovanja. 

Rezultat su pokazali da je potrošnja vode varirala između jednog i šest litara, što je kako objašnavaju daleko od univerzalnog uputstva koje svakodnevno dobijamo. 

Individualni faktori

Šoler smatra da je izjednačavanje protoka vode sa ljudskom potrebom za njom skroz pogrešan stav u čijem procesu su zaboravljeni mnogi fakotri - poput dnevne količine vode izgubljene putem urina, znoja ili vodene pare u dahu koji mogu da variraju, ali i mesta na kom stanujemo.

S druge strane, većina ljudi sa hranom već unese deo vode koja im je potrebna svakog dana. Prema rezultatima studije određene vrste ishrane mogu da nadoknade i do 50 odsto naših dnevnih potreba za vodom. Zaključak je da njenu neophodnu količinu stoga ne treba poistovećivati sa protokom, kao i da je neophodno uzeti u obzir svakodnevne navike pojedinca kako bi se odredila potrebna količina. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka