Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stvoren lek koji usporava razvoj Alchajmera? Naučnici tvrde da je ovo istorijski korak koji vodi ka izlečenju demencije

Autor Aleksandra Cvetić

Naučnici su naveli da eksperimentalni lek koji usporava pad funkcije mozga predstavlja prekretnicu u lečenju Alchajmerove bolesti.

 Osoba sa Alchajmerom_1720695940.jpg Izvor: Shutterstock

BRITANSKI NAUČNICI NAVODE da je reč o eksperimentalnom leku Lekanemabu, koji zapravo predstavlja antitelo sposobno da da signal imunom sistemu da "očisti" beta amiloid koji se nakuplja u mozgu osoba sa Alchajmerovom bolešću. Ovo otkriće prema mišljenju mnogih predstavlja istorijski uspeh, jer ni jedan drugi lek koji se daje obolelima od ove bolesti ne menja njen tok, već upravlja simptomima. 

Usporava kognitivni pad

Opsežno istraživanje je podrazumevalo ispitivanje leka na 1.795 dobrovoljaca kod kojih je potvrđena Alchajmerova bolest u najranjem stadijumu. Infruzije Lekanemaba su dobijali na svake dve nedelje, a rezultati su nakon 18 meseci primene pokazali da se radi o leku koji je uspeo da uspori pad funkcija mozga kod obolelih za 25 odsto. Ove podatke već procenjuju regulatorna tela u SAD-u, nakon čega će biti odlučeno da li je on bezbedan i za širu upotrebu. 

Ipak, ovo je izazvalo burnu raspravu među lekarima jer jedan njihov deo tvrdi da se radi o izuzetno malom učinku, kao i da će u budućnosti morati da se detaljnije ispitaju njegovi negativni efekti. S druge strane, postoje i oni poput doktorke Suzan Kolas koja objašnjava: "Radi se o skromnom učinku, koji nam daje nadu da će sledeća generacija leka imati mnogo bolji učinak.

Jedan od vodećih zagovornika ideje ciljanja amiloida već decenijama unazad, profesor Džon Hardi objašnjava kako je razvoj Lekanemaba istorijski korak koji vodi ka stvaranju uspešnih terapija za Alchajmerovu bolest i kvalitetnijeg života za sve one koji se bore sa njom.

Rezultati istraživanja su predstavljeni u časopisu New England Journal of Medicine.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka