Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako čuvanje unuka utiče na mentalno zdravlje starijih ljudi?

Autor Aleksandra Cvetić

Studija koja ja analizirala podatke oko 200.000 ispitanika je pronašla direktnu vezu između osećaja usamljenosti i društvenim aktivnostima.

 Baka I deka sa unukom_1753928948.jpg Izvor: Shutterstock

ISTRAŽIVANJE sprovedeno na starijim osobama je pokazalo da će se oni osećati manje usamljenim ukoliko brinu o svojim unucima, a kao konačni rezultat naveden je pozitivan učinak na mentalno zdravlje. S druge strane, svi oni koji se samostalno brinu o svom bolesnom supružniku bez dodatne podrške okoline, imaju veće šanse da se osećaju usamljenijim.

"Rezultati jasno pokazuju da briga o unucima ima pozitivan, dok ona o bolesnom supružniku ima negativan uticaj na osećaj usamljenosti", rekla je Samia Akter-Kan sa Londonskog Univerziteta.

Usamljenost dominantan osećaj u slučaju nedostatka podrške

Kako bi otkrili vezu između usamljenosti naučnici su analizirali rezultate iz 28 studija, sprovedenih na 191.652 ispitanika u 21 državi. Podaci su sugerisali da stariji ljudi koji nedeljno čuvaju oko 12 sati svoje unuke imaju za 60 posto manje šanse da se osećaju usamljeno za razliku od svojih vršnjaka koji to ne rade. Pored toga, uočeno je da i oni koji volontiraju manje osećaju usamljenost.

Ipak, samostalna briga oko bolesnog sužpružnika ili nekog člana porodice - direktno je povezana sa osećajima izolacije. Autori studije stoga naglašavaju da je briga o starima izuzetno važna, čak i u slučajevima kad je to skupa i opterećujuća aktivnost za naše društvo.

"Na starije ljude obično gledamo kao na trošak za društvo u smislu izdvajanja para za penziju i zdravstveno osiguranje. Ali oni mogu da imaju važnu ulogu u vaspitanju potomstva i tokom volontiranja, zbog čega predstavljaju pravi izbor.", rekla je je Akter-Kan.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka