Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nekoliko hiljada godina žive sa nama: Kako dečije gliste utiču na čovekov organizam?

Autor Aleksandra Cvetić

Dečije gliste postaju gosti u našim telima, nakon što ih prljavim rukama unesemo u organizam.

 Dečije gliste-0166187350.jpg Izvor: Profimedia

DEČIJE GLISTE su vrsta parazita koja je otkrivena i u fosilizovanim ostacima protosisara, a interesantan podatak je da se njihovi najbliži rođaci mogu naći u našim najbližim rođacima - majmunima. Ako se uzme u obzir da su jaja Enterobius vermicularis-a otkrivena u koprolitima čoveka starim 10.000 godina u Koloradu, onda je jasno da su nam se oni od davnina veoma dobro prilagodili. 

Naučnici smatraju da je infekcija dečijim glistama prisutna kod 5 do 50 posto dece uzrasta do 11 godina, ali da se njima takođe mogu zaraziti i odrasle osobe - kod kojih se obično javljaju blaži simtomi i to tako što se jaja parazita progutaju i unesu u organizam. Ovi crvi su beli i nalik na niti, a ženke mogu biti dugačke i do 13 milimetara tj. duplo veće od mužjaka. 

Problem sa jajima

Kod infekcije problem obično ne predstavljaju odrasli crvi koji žive u kesi u kojoj se spajaju tanko i debelo crevo, već ženke koje izlaze iz creva i polažu jaja oko anusa. A malo poznata činjenica je da iritaciju izaziva lepak koji jaja drži čvrsto prilepljena pri perianalnoj regiji. Takođe, važno je znati da životni ciklus crva zapravo zavisi od činjenice da li će se dete ili odrasla osoba češati - jer kada se jaja nađu ispod noktiju i na prstima, ona se prenose dalje. 

Koliki bol može da izazove lepak kojim su ova sićušna jajašca prilepljena za nas najbolje opisuje podatak da se kod dece često javljaju upalna stanja kože, po imenu puritis. Nakon nekog vremena ovo dovodi do gubitka sna, umora i nervoze - što zajedno u kombinaciji sa svrabom sugeriše da je dete najverovatnije zaraženo dečijim glistama.

Najpouzdaniji način da se uspostavi dijagnoza je perianalni bris, koji se radi uz pomoć selotejp trake - tako što se lepi na područije oko anusa i potom se pod mikroskopom analizira. Lečenje je jednostavno ali je potrebno da ga sprovode svi ukućani, kako se zaraza ne bi vrtela u krug - a dozu treba ponoviti nakon dve nedelje.

Preporuka je da se kontaminirana odeća i posteljina operu u toploj vodi, dok druge metode prevencije infekcije uključuju redovno pranje ruku i ribanje noktiju. Ukoliko su deca mala trebalo bi ih sprečiti da stavljaju ruke u usta ili neke druge predmete na kojima bi mogla da se nađu jaja parazita

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka