Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li tokom odrastanja braća i sestre utiču na naš karakter? Najnovija studija daje odgovor na decenijsku diskusiju

Autor Aleksandra Cvetić

Naučnici su prikupili podatke iz nekoliko dugoročnih studija sa velikim uzorkom kako bi ispitali da li naša braća i sestre tokom odrastanja utiču na naš karakter i u kojoj meri.

 Brat i sestra_1079777996.jpg Izvor: Shutterstock

JOŠ OD SREDINE 20. veka naučnici istražuju da li naša braća i sestre imaju uticaj na to kako se naša ličnost razvija i u kojoj meri. Godinama su bile aktuelne dve suprotstavljene teorije, od kojih teorija diferencijacije tvrdi da osobe sa braćom i sestrama suprotnog pola intenziviraju specifične karakteristike sopstvenog pola - devojka sa braćom razvija pre svega ženske osobine ličnosti. Dok prema teoriji socijalnog učenja osobe sa braćom i sestrama usvajaju društvene interakcije i rodno specifične osobine jedni od drugih.

Uprkos velikom broju studija na ovu temu, ni danas u psihologiji ne postoji konsenzus o tome na koji način naša braća ili sestre utiču na razvoj naše ličnosti. Međutim, saznanja do kojih su došli istraživači sa Univerziteta u Lajpcigu i Cirihu i Univerziteta Viktorija u Velingtonu na Novom Zelandu prilikom najnovije studije pružaju novi uvid u ovaj problem. 

Statistička istraživanja sa velikim uzorcima

Kako bi otkrili na koji način braća i sestre utiču na naš karakter analizirali su rezultate 12 dugoročnih istraživanja uz pomoć statističkog modela posebno razvijenog za ovu svrhu. A razmatrani su samo rezultati zasnovani na velikom uzorku i oni u kojima su učesnici naveli svoj pol i pol svoje braće i sestara.

Istraživači su procenili podatke 85.887 ispitanika, starosti između 10 i 60 godina, a cilj je bio da se ispitaju osobine ličnosti poput tolerancije na rizik, poverenje, strpljenje, otvorenost ili savesnost. Takođe su kreirali indeks ženskih osobina ličnosti, na osnovu kojih su istraživači bili u mogućnosti da ispitaju rodno konformne karakteristike ispitanika.

Otkriveno je da prilikom analize skupova podataka nije bilo moguće identifikovati obrasce. Odstupanja u ličnosti ispitanika koji su odrasli i sa braćom i sa sestrama su bila toliko mala da su morali da ih klasifikuju kao beznačajna. Stoga su autori studije zaključili da pol brata i sestre nema značajan uticaj na karakter.

"Naši rezultati pobijaju ideju da odrastanje sa braćom ili sestrama znači da dugoročno razvijamo određene osobine koje se smatraju tipično ženskim ili tipično muškim", kaže autorka studije Julia Rorer sa Univerziteta u Lajpcigu i dodaje da trenutni dokazi sugerišu kako braća i sestre imaju iznenađujuće mali uticaj na formiranje ličnosti.

Rezultati studije su objavljeni u časopisu Psychological Science.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka