Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čestice čađi pronađene u organima fetusa: Posteljica ne predstavlja barijeru - kao što se ranije pretpostavljalo

Autor Aleksandra Cvetić

Iako su naučnici smatrali da posetljica predstavlja barijeru koja delimično štiti fetus od toksičnih čestica, najnovija studija sugeriše da to ipak nije slučaj.

 Fetus_82183657.jpg Izvor: Shutterstock

NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE koje je sproveo tim naučnika sa Univerziteta u Aberdinu i Univerziteta u Haseltu i objavio u časopisu Planetary Health, sugeriše da su sitne čestice čađi pronašli u pupčaniku fetusa tokom prvog tomesečja, što potvrđuje teoriju da one  mogu proći kroz majčinu posteljicu i stići do unutrašnjih organa fetusa. 

"Otkriće je veoma zabrinjavajuće jer se ovaj vremenski prozor izloženosti smatra ključnim kada je razvoj organa u pitanju", ističu autori.

Kako su ranija istraživanja ukazivala da čestice čađi iz pluća trudnica stižu do placente, naučnici su se u novoj studiji fokusirali na pitanje da li one mogu da stignu i do fetusa. Stoga su rešili da ispitaju fetalne uzorke prikupljene u Belgiji i Velikoj Britaniji. 

"Ne samo da smo ustanovili kako su nanočestice čađu ušle u placentu u prvom i drugom tromesečju, već su stigle i do fetalnih unutrašnjih organa, poput jetre, pluća i mozga.", kako tvrdi jedan od autora studije Pol Fovler. Međutim, ono što ih je posebno iznendailo je činjenica da je koncentracija nanočestica čađi bila slična onoj iz placente - jer su se nadali da će im ona bar donekele pružiti određenu zaštitu.

Naučnici ističu da su dobijeni rezultati veoma zabrinjavajući, jer sugerišu dve važne stvari. Prva, da stvar verovatno nije bolja ni kad su u pitanju mnoge druge vrste mikro i nanočestica.  Dok druga govori da jedini način na koji ovo možemo da sprečimo jeste primenjivanje rigoroznijih standarda u ograničavanju dopuštenih količina zagađenja, pošto su uzorci uzimani iz sredina u kojima je ono bilo nisko. 

"U područjima s visokom izloženošću ovih čestica u fetusima verovatno ima znatno više. Zdrav vazduh bi trebao da bude osnovno ljudsko pravo. Stoga, moramo ozbiljno shvatiti zagađenje" i dodao da trudnice kada izlaze na ulicu treba da koriste zaštitne maske, a u stanovima prečišćivače vazduha. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka