Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena još jedna funkcija malog mozga: Naučnici tvrde da će im novo saznanje pomoći u lečenju psihičkih poremećaja

Autor Aleksandra Cvetić

Do sada je bilo poznato da mali mozak kontroliše naše pokrete, pažnju ali i da reguliše odgovor na strah i zadovoljstvo u našem telu, ali naučnici tvrde da su otkrili još jednu njegovu ulogu za koju se ranije nije znalo.

 Kod psihijatra_626708912.jpg Izvor: Shutterstock

TOKOM LJUDSKE EVOLUCIJE snažna emocionalna iskustva su igrala vAžnu ulogu, zahvaljujući njima danas prepoznajemo situacije u kojima smo izloženi opasnosti. Ipak, njihovo pamćenje može da ostavi i negativne posledice na psihu čoveka. 

Kako mozak reaguje na (ne)prijatne doživljaje?

Mali mozak je još ranije povezan sa strahom, a naučnici su u novoj studiji želeli da istraže da li ima i koliku ulogu u čuvanju emocionalnih sećanja. Stoga su rešili da podstaknu osećanja kod 1.418 ispitanika prilikom snimanja magnetnom rezonancom - za pozitivna iskustva su izabrani erotski prizori, životinje i snimci sa sportskih događaja, za neutralna slike lica i svakodnevnih predmeta, dok su za negativna odabrane povrede, zmije i scene napada. 

Snimci mozga su pokazali da učesnici bolje pamte pozitivne i negativne dogajađje, od neutralnih kao i da je sposobnost čuvanja ovakvih doživljaja povezana sa malim mozgom. Takođe, uočeno je da su prilikom izlaganja emocionalnim doživljajima veze između malog i velikog mozga bile uvećane, jer je mali mozak primao informacije iz prednjeg korteksa i prosleđivao ih amigdali i hipokampusu. 

"Ovi rezultati pokazuju da je mali mozak sastavni deo mreže koja je odgovorna za poboljšano čuvanje emocionalnih informacija", objasnio je autor studije i neurolog Dominik de Kveran sa Univerziteta u Bazelu. On dodaje da bi ovi rezultati u budućnosti mogli da pomognu prilikom rešavnaja problema kada osećanja nisu pravilno sačuvana ili kada se previše utisnu u naše umove. 

"Ovi nalazi proširuju znanje o ulozi malog mozga u složenim kognitivnim i emocionalnim procesima i mogu biti relevantni za razumevanje psihijatrijskih poremećaja s nenormalnim emocionalnim sklopovima, kao što su posttraumatski stresni poremećaj ili poremećaji iz autističnog spektra", ističu autori.

Studija je objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka