Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici su "nakačili" elektrode na mozak skakavca i iznenadili se: Zašto je najnovije otkriće veoma važno?

Autor Aleksandra Cvetić

Godinama naučnici koriste skakavce u ispitivanjima mirisa, a sada su otkrili da oni mogu da "nanjuše" ćelije raka ali i da ih razlikuju.

 Skakavac može da namiriše rak Izvor: Shutterstock

Najnovije studije su ustanovile kako skakavci mogu da razlikuju zdravu ćeliju od one koju je zahvatio kancer, ali i da su sposobni da odrede nekoliko različitih tipova. Mišljenje stručnjaka je da bi došlo do značajnog napretka u prevenciji i lečenju raka, ukoliko bi uspeli da osmisle način kako da iskorite ovu sposobnost skakavca u medicinskim uslovima. 

Možda će vas interesovati i:

Rezultati sugerišu da su reakcije skakavaca u laboratorijskim uslovima veoma brze i da se uz pomoć elektorda mere u milisekundama. 

"Rano otkrivanje karcinoma je toliko važno i trebalo bi da koristimo sve moguće alate da uspemo u tome, bilo da smo ih sami napravili ili nam je ta mogućnost data zahvaljujući milionima godina prirodne selekcije", kaže mikrobiolog Kristofer Kontag sa Univerziteta Mičigen.

Skakavci imaju veoma dobro razvijeno čulo mirisa

Naučnici već dugi niz godina znaju kako je moguće otkriti rak uz pomoć mirisa koje izdišemo, a koji su na neki način izmenjeni zbog prisustva bolesti koja ometa metaboličke procese pojedinih ćelija. Trik je da se u što ranijoj fazi te promene i otkriju. Sa druge strane, skakavci se redovno koriste u istraživanjima mirisa, stoga je istraživačima veoma poznato koliko su dobro razvijene njihove mirisne veštine. 

Koristeći elektrode pričvršćene za mozak skakavaca, istraživači su bili u mogućnosti da izmere odgovor insekata na uzorke gasa koje su prikupljeni iz različitih ćelija, nakon čega su napravljeni profili signala koje su mirisali. Naravno, profili stvoreni kao odgovor na zdrave ćelije i ćelije raka bili su različiti.

Daljom analizom ispod mikroskopa je utvrđeno da njima karcinomske ćelije jednjaka izgledaju potpuno drugačije od zdravih na osnovu tih profila, stoga su zaključili da skakavcima one zaista mirišu drugačije i to najverovatnije zbog organskih jedinjenja koja isparavaju u vazduhu dok dišemo. 

"Pretpostavili smo da će uspeti da razlikuju ćelije raka od normalnih ćelija. Ali kada su skakavci uspeli da razlikuju tri različite vrste raka, to je već bilo neverovatno", objašnjava Kontag. On dodaje da je stopa preživljavanja kod pojedinih tipova raka ukoliko se otkriju u četvrtom stadijumu 10 do 20 procenata. Međutim, taj procenat drastično raste ukoliko se otkrije u prvom stadijumu i daje nadu pacijentima da će se uspešno izlečiti i oporaviti. 

Zašto je to važno?

Pokrenut je projekat razvoja uređaja tipa "bionički nos"- koji bi mogao da otkrije promene u isparljivim organskim jedinjenjima, ali naučnici još uvek ne mogu da stvore senzore koji odgovaraju onome što je priroda stvorila. Zbog čega je konačni cilj da se "hakuje" mozak insekata, kako bi se iskoristio u dijagnostici. Iako je za to prema mišljenju mnogih još uvek rano, ono što je izvesno je da su istraživači sve bliže tom cilju i stvaranju uređaja čija upotreba bi spasila živote mnogih prilikom rutinskim pregleda kod lekara. 

"Teoretski, mogli biste da dišete kroz uređaj i on bi mogao da otkrije i razlikuje više tipova raka, pa čak i u kojoj fazi se bolest nalazi", objašnjava biomedicinski inženjer Debadžit Saha sa Univerziteta Mičigen.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka