Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pokušajte već večeras! Jedna lepa aktivnost pred spavanje poboljšaće kvalitet vašeg sna, tvrde psiholozi

Autor Aleksandra Cvetić

Primena ove metode je jeftina i lako primenjiva, kažu autori studije o povezanosti muzike i kvaliteta sna.

 Slušanje muzike pred spavanje Izvor: Shutterstock

NESANICA je sve češći problem koji se javlja kod ljudi tokom odraslog doba. U nekim slučajevima, nesanica može da utiče i na pojačavanje simptoma anksioznosti i depresije, ali i da umanji kognitivne sposobnosti.

Već nekoliko decenija unazad naučnici znaju da slušanje muzike utiče delotvorno na osobe sa insomnijom, a sada su im nove analize to i potvrdile. 

Možda će vas interesovati i:

Većina istraživanja do sad je bila usmerena na ispitivanje starijih osoba ili onih sa dijagnozom poremećaja sna, međutim, najnovija analiza je imala za cilj da ispita uticaj muzike na san kod mlađih osoba

Psiholog Nadjana Mažid i njene kolege sa Univerziteta u Singapuru ispitali su 62 zdrave osobe, starosne dobi od 19 do 31 godine. Svakom ispitaniku su pred spavanje nasumično davali da slušaju veselu i tužnu muziku, kao i fliker ili ružičasti šum. Vesela muzika koja je puštana ispitanicima izvođena je u durskom, a tužna u molskom tonalitetu, dok su za šumove odabrani padanje kiše i šuštanje lišća. Nakon pet dana ispitanici su pravili dvodnevnu pauzu.

Ispitanici su svakog jutra izveštavali psihologe o svom opštem stanju, kao i o kvalitetu sna.

Primećeno je da su ispitanici nakon slušanja tužne i vesele muzike prijavljivali poboljšanje u kvalitetu sna. 

Obe vrste melodije su smanjila nivo stresa i dovela do toga da se učesnici osećaju zadovoljnije. Zaključak naučnika je da slušanje muzike pred spavanje nedvosmisleno pomaže kod postizanja kvalitenijeg sna

"Nalazi studije mogu da se primene u praksi - s obzirom na to da je slušanje muzike relativno jeftino i lako za primenu, zdravstveni radnici i laici ga mogu koristiti kao pristupačnu i povoljnu metodu za poboljšanje subjektivnog kvaliteta sna", objašnjavaju autori.

Mišljenje mnogih je da studija ima nekoliko ograničenja, među kojima je i činjenica da učesnicima nije puštana muzika koju vole - što bi možda pojačalo efekat. Pored toga u obzir je uzeta samo mlađa populacija, što sugeriše da bi u budućnosti ovakve studije više trebale da se usmere na starije grupe ispitanika.

Studija je objavljena u časopisu objavljena u časopisu Psychomusicology: Music, Mind, and Brain.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka