Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici stvorili prvi sintetički embrion: Ima mozak, creva i srce koje kuca

Naučnici su uspeli da stvore sintetičke embrione iz matičnih ćelija koje su uzete iz kože miševa.

 sinteticki embrion Izvor: Facebook/Diseasezinfo

Naučnici su u složenom eksperimentu uspeli da uz pomoć matičnih ćelija stvore embrion sa crevnim sistemom, mozgom i srcem koje kuca.

Možda će vas interesovati i:

Biolog Jakov Hane sa Instituta za nauku “Vajsman” ističe kako su rezultati neverovatni, posebno kad se uzme u obzir da nije korišćena sperma, jajna ćelija a ni materica. Embrion je stvoren isključivo pomoću matičnih ćelija i to za osam dana.

Naučnici dodaju da bi ovo dostignuće moglo da utaba put za uzgoj veštačkih embriona, koji se u medicini koriste za uzgoj organa za transplataciju.

Etički problem ili idealno rešenje?

Širom naučne zajednice već neko vreme se diskutuje o etičkom pitanju korišćenja ljudskih embriona kao izvora za matične ćelije koji se koriste za uzgoj organa. Izraelski tim tvrdi da postoji bolje rešenje, jer su sintetički embrioni vrlo slični prirodnim, ali ne mogu da se presade.

Njihovo dostignuće sugeriše da je sada moguće kultivisati embrion uz pomoć posebnog inkubacionog sistema u kom svaki od njih leži u posudi ispunjenoj tečnošću. U njemu su obezbeđeni svi potrebni uslovi za razvoj, kao što je idealna temperatura, pritisak i odnos gasova, ali i rastvor u kom se nalaze hranljive materije.

Najnoviji uspeh predstavlja samo jedan u nizu, jer je tim naučnika iz Izraela već dobro poznat kada je u pitanju izučavanje matičnih ćelija. Oni su prethodno uspeli da razviju i metod reprogramiranja u najranijim fazama razvoja matičnih ćelija, koje tada imaju najveći potencijal da preuzmu određenu ulogu u procesu formiranja tkiva.

Rezultati studije su objavljeni u časopisu Cell.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djole

Sinteticki od maticnih celija? Bio bi sinteticki ako naprave od osnovnih elemenata.

Najnovije

Priroda

Nauka