Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I dalje zanemaren problem: Zagađen vazduh u pojedinim oblastima skraćuje životni vek i za 5 godina

Najnovija studija studija je potvrdila da 97 posto svetske populacije živi u oblastima sa zagađenim vazduhom, a naučnici upozoravaju da kontinuirana izlaganja PM2,5 česticama imaju razorne posledice po čovekovo zdravlje.

 Zagađenje u Pekingu Izvor: Profimedia

Više od 97 posto globalne populacije živi u oblastima u kojima zagađenje vazduha prelazi preporučene nivoe, naveo je Institut za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu u svom najnovijem indeksu kvaliteta vazduha. Za porebe ovog istraživanja korišćeni su  satelitski podatci za merenje nivoa PM2,5 - opasnih finih čestica koje oštećuju pluća, prenosi Reuters.

Prema procenama stručnjaka ako bi se globalni nivoi PM2,5 čestica smanjili na pet mikrograma po kubnom metru, što je i preporuka Svetske zdravstvene organizacije, prosečan životni vek bi se povećao u proseku za 2,2 godine.

Zagađenje vazduha je jedan od zanemarenih problema javnog zdravlja, a sredstva za njegovo rešavanje i dalje su neadekvatna, stoji navedeno kao upozorenje u spomenutoj studiji.

Direktorka EPIC Indeksa kvaliteta vazduha Hrista Hasenkopf objašnjava da svetske vlade treba ovo pitanje da shvate kao prioritet, s obzirom da se tokom godina naše znanje o uticaju zagađenog vazduha na zdravlje povećalo i da je potvrđena veza između njih. 

Procena je da stanovnici Južne Azije izgube u proseku pet godina života usled uticaja prekoračenih nivoa smoga, navodi se u studiji. Dok se Indija smatra jednim od najvećih zagaživača vazduha sa oko 44 posto svetskog udela koje je u povećanju od 2013. godine.

Ako bi se držali procenjenog standarda Svetske zdravstvene organizacije, stanovnici Kine bi živeli duže u proseku oko 2,6 godina, iako se očekivani životni vek popravio za oko dve godine u poslednjih deset godina. Izgleda da je započeti "rat protiv zagađenja" u ovoj zemlji dao očekivane rezultate, jer je prema procenama smanjio prisustvo PM2,5 čestica u vazduhu za oko 40 posto.

EPIC proračuni su zasnovani na prethodnoj studiji koja je utvrdila da bi kontinuirano izlaganje dodatnih 10 mikrograma PM2,5 čestica po kubnom metru smanjilo očekivani životni vek za skoro godinu dana. Naučnici navode kako nijedna zemlja nije uspela da ispuni standard Svetske zdravstvene organizacije - od pet mikrograma tokom 2021. godine, prema istraživanju podataka o zagađenju objavljenom ranije ove godine.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka