Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lebdeće matične ćelije: Otkrivena nova metoda za stvaranje tkiva u laboratorijskim uslovima

Naučnici su ustanovili da matične ćelije uz pomoću nove metode u laboratorijski uslovima mogu spontano da formiraju okrugle strukture.

 Ljudska hrskavica Izvor: Profimedia / ilustracija

Naučnici tvrde da matične ćelije uz pomoć zvuka mogu spontano da formiraju okrugle strukture. Ovo otkriće bi moglo da dovede do novih metoda koje bi omogućile pravljenje tkiva i organa u laboratorijama, smanjujući mogućnost oštećenja ćelija i njihove funkcije.

Možda će vas interesovati i:

Materijali i biohemijski faktori koji se koriste za podsticanje formiranja ćelija u željeni oblik tokom procesa manipulacije u labaoratoriji, mogu da oštete njihovu strukturu nakon implantacije. Stoga, stvaranje tkiva potrebnih za terapeutske svrhe - kao što je npr. komad hrskavice za koleno, nije ni malo lak zadatak.

Stvaranje 3D ćelijske strukture

Uz pomoć metode akustične levitacije, naučnici su uspeli da stimulišu rast ćelija i interakciju između njihovih zidova kako bi podstakli stvaranje 3D ćelijske strukture. Navedena metoda se zasniva na usmeravanju ćelija koje su se lebdeći kretale ka čvorištima akustičnog pritiska, što je dovelo do formiranja savršeno ravnih monoslojeva.

Ono što naučnici nisu očekivali da će se desiti je formiranje ćelijskih sferoida. Naime stvaranjem monoslojeva među mezenhimskim matičnim ćelijama, kao i njihovim održavanjem u periodu od 24 sata, dovelo je do promena u njihovoj formaciji - iz llistova u sfere. Što je naučnike dovelo do zaklučka da je novootkriveni metod pokazao veći kapacitet u poređenju sa standardnim procesom.

Izolovanjem multipotentnih ćelija iz koštane srži i pokosnice tj. vezivnog omotača kostiju, dobijaju se mezenhimalne matične ćelije koje u laboratorijiskim uslovima zadržavaju sposobnost diferencijacije u brojna tkiva.

Ove ćelije imaju brojna dejstva koja imaju široku primenu u terapeutske svrhe, jer manipulacijama u laboratoriji zadržavaju svoje antiinflamatorno i imunomodulatorno dejstvo. Njihov cilj je da prepoznaju mesto upale ili povrede lučenjem bioaktivnih elemenata i da potom posreduju u imunološkom ogovoru. Na ovaj način se podstiče regeneracija tkiva i smanjenje upale.

Studija je objavljena u The Journal of the Acoustical Society of America.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka