Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Epidemiolozi upozoravaju na opasnost koja vreba iz visoke trave: Sve potrebne informacije u slučaju ujeda krpelja

Autor Tanjug

Sezona krpelja je uveliko počela, a epidemiolog Sonja Giljača iz Gradskog zavoda za javno zdravlje vas savetuje gde treba ići u slučaju ujeda i kad se treba testirati na lajmsku bolest.

 Krpelj Izvor: Shutterstock

Giljača, u izjavi za Tan‌jug, ističe da lekari zatim vrše nadzor i procenjuju da li i kada osoba sa ujedom krpelja treba da se testira na prisustvo antitela na bakteriju Borelia i dodaje da su četiri nedelje najkraći period kada ima smisla raditi taj test od momenta ujeda.

"Ako se pre toga radi, dobićemo lažno negativne rezultate", rekla je Giljača.

Dodala je da se građani sa ujedom krpelja mogu obratiti radi njegovog uklanjanja domu zdravlja gde imaju karton ili Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti.

Možda će vas interesovati i:

Giljača dodaje da se testiranje može obaviti u Savetovalištu za lajmsku bolest Gradskog zavoda za javno zdravlje i da je potrebno prethodno uzeti uput doma zdravlja, jer se onda test ne plaća.

Napomenula je da su krpelji aktivni od ranog proleća do kasne jeseni, tako da ih nema jedino zimi.

Kada je reč o simptomima lajmske bolesti, sagovornica Tan‌juga objašnjava da se prvi simptomi mogu javiti od prvog do 30. dana od uboda i da su to najpre karakteristično crvenilo na mestu uboda, koje može biti praćeno i glavoboljom, bolovima u mišićima, zglobovima, malaksalošću i zamorom.

Giljača kaže da su to simptomi prvog stadijuma lajmske bolesti i da, ukoliko se ne reaguje i ne leči bolest, nakon par nedelja može doći do razvoja drugog stadijuma bolesti, odnosno ukočenosti vrata, privremene paralize mišića lica, jakih glavobolja, problema sa kardiovaskularnim sistemom, odnosno srčanih problema.

"Nakon par meseci ili godina kako se drugi stadijum razvija, ukoliko bolest nije lečena, dolazi do trećeg stadijuma koji može dovesti do oštećenja nervnog sistema, zglobova i kože i na kraju i do stanja invaliditeta", upozorila je Giljača.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu je, prema evidenciji Savetovališta, ove godine već ustanovljena lajmska bolest kod troje ljudi, navela je doktorka.

Napomenula je da krpelji mogu da prenesu i virus krpeljski meningoencefalitis, ali da taj virus nije toliko značajan u odnosu na lajmsku bolest na području našeg grada, pošto nije endemski prisutan.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka