Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je drevna metoda spasila čoveka čija se krv pretvorila u kremastu belu masu?

Pacijent je preživeo – spašen je puštanjem krvi.

 Uzimanje krvi iz vene Izvor: LTH NHS TRUST / Sciencephoto / Profimedia

Lekari Univerzitetske bolnice u Kelnu opisali su izuzetno neobičan klinički slučaj koji se dogodio sa stanovnikom Nemačke 2019. godine. Pacijent star 39 godina primljen je u bolnicu sa teškom hipertrigliceridemijom, bolešću koju karakteriše visok nivo molekula triglicerida u krvi.

Drugim rečima, u njegovoj zgusnutoj krvi bilo je toliko masti da je postala kao mleko. Čovek je bio na ivici smrti.

Možda će vas zanimati i:

Lekari obično leče hipertrigliceridemiju prečišćavanjem krvi, ili plazmaferezom, koja uklanja plazmu iz tela pacijenta, uklanja višak triglicerida (ili druge toksične komponente) i vraća čistu, filtriranu krv pacijentu. Ali kada su lekari isprobali taj pristup sa ovim pacijentom, njihova mašina za plazmaferezu je otkazala - gusta, masna krv ju je začepila. Dva puta.

Doktori ovo nikada ranije nisu videli. Ovaj slučaj bez presedana zahtevao je drugačiji pristup da bi se nekako smanjio ekstremni nivo masti u krvi čoveka, piše ruski National Geographic.

Normalan nivo triglicerida u krvi osobe je manji od 150 miligrama po decilitru (mg/dL), dok je visok nivo između 200 i 499 mg/dL, a 500 mg/dL se smatra "veoma visokim". Međutim, u ovom slučaju, nivo triglicerida kod pacijenta dostigao je 36 puta "veoma visok" nivo od oko 18.000 mg/dL.

Istraživači su izvestili da je pacijentu po prijemu u bolnicu bilo muka i da je povraćao, imao je i glavobolju sa poremećenom koncentracijom. Sve su to bili simptomi takozvanog hiperviskoznog sindroma, kod kog nenormalno zgusnuta krv može u težim slučajevima izazvati konvulzije i komu.

Pošto plazmafereza ​​nije bila moguća, lekari su se okrenuli drevnoj, ali zaboravljenoj i sada diskreditovanoj metodi lečenja koja je praktikovana u tradicionalnoj medicini do 18. i 19. veka: puštanju krvi.

Ova drevna tehnika datira iz drevnog Egipta pre oko 3.000 godina i nekada je bila jedan od najčešćih oblika "lečenja". Danas se na puštanje krvi uglavnom gleda kao na stari oblik pseudonauke. Ali to ne znači da ne može da se koristi u izuzetno retkim slučajevima - na primer, da bi se spasio život osobe čija je krv opasno zasićena mastima.

U jedinici intenzivne nege, lekari su muškarcu izvadili dva litra krvi, zamenivši je koncentratima crvenih krvnih zrnaca, plazmom i fiziološkim rastvorom. Funkcionisalo je, metoda je uspešno snizila nivo triglicerida kod pacijenta, a petog dana nije imao rezidualne neurološke simptome.

"Ako plazmafereza ​​ne može da se izvede zbog ekstremne hiperviskoznosti, naše iskustvo pokazuje da konvencionalna flebotomija sa izmenom [tečnosti] može biti efikasna alternativa. Prema našim saznanjima, ovo je prvi izveštaj koji opisuje ovu proceduru u savremenoj medicini", pišu lekari u svom izveštaju.

Lekari su stanje čoveka objasnili njegovom gojaznošću. Pored toga, zbog insulinske rezistencije i genetske predispozicije za niz bolesti, morao je da uzima propisane lekove, ali to, prema njegovim rečima, nije uvek delovalo, što je pogoršalo situaciju.

Lekari spekulišu da je ovo stanje kod pacijenta možda u početku bilo uzrokovano ketoacidozom, koja se razvila u posebno težak slučaj. U vreme kada je lečenje započeto, pacijent je dobio samo jedan poen iznad vegetativnog stanja na Glazgovskoj skali kome.

Izveštaj je objavljen u Annals of Internal Medicine.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka