Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski naučnici otkrivaju kako geni utiču na podložnost zaražavanju korona virusom i pojavu težih oblika ove bolesti

Autor Fond za nauku

Naučni tim sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u okviru projekta Specijalnog programa istraživanja COVID-19 koji finansira Fond za nauku Republike Srbije, otkriva povezanost gena sa podložnošću za nastanak COVID-19.

 Naučnici u laboratoriji Izvor: Fond za nauku

Projekat AntioxIdentification pod vođstvom prof. dr Tatjane Simić, redovnom profesorkom Medicinskog fakulteta i dopisnim članom SANU, došao je do rezultata koji će u budućnosti omogućiti personalizovani pristup lečenju pacijenata. U okviru redovnog praćenja realizacije projekata, Fond za nauku je posetio ovaj istraživački tim i laboratorije u kojima sprovode istraživanja.

Možda će vas zanimati i:

"kod pacijenata korona virus izaziva oksidativni stres praćen povećanom produkcijom slobodnih radikala koji dovode do oštećenja lipida, proetina i molekula DNK. Međutim, naše ćelije poseduju odbrambene mehanizme u obliku antioksidantnih enzima koji neutrališu slobodne radikale. Geni koji kodiraju ove enzime imaju različite oblike, a različitost gena dovodi do različitog odgovora na oksidativni stres. Naše istraživanje je pokazalo da pacijenti sa COVID-19 koji su nosioci genotipova sa nižom aktivnošću antioksidantnih enzima i posledično manjim antioksidantnim kapacitetom, imaju veću podložnost za nastanak COVID-19, kao i viši nivo pokazatelja zapaljenja i koagulacije", istakla je prof. dr Tatjana Simić, dodajući da je deo njihovih rezultata prepoznat i od strane Svetske zdravstvene organizacije.

Zahvaljujući sredstvima Fonda za nauku ovi naučnici su izolovali DNK iz krvi preko 500 ispitanika i formirali biobanku DNK koja je poslužila kao materijal za genotipizaciju pacijenata i kontrolne grupe. Izvedeno je oko 9000 genetskih analiza, za šta su bili dragoceni oprema i materijal koji su nabavljeni u okviru projekta.

Prilikom nadzorne posete dr Milica Đurić Jovičić, v. d. direktora Fonda za nauku, istakla je značaj ovih naučnih rezultata koja mogu da pomognu u boljem razumevanju i borbi protiv korona virusa.

"Projektni tim prof. Simić je vrlo vredan, dobro organizovan i izuzetno motivisan. Iako su naučnici bili suočeni sa brojnim preprekama zbog pandemije korona virusa, projekat se odvija po planu i naučni tim je već ostvario značajne rezultate. Vrlo je važno priznanje i to što je Svetska zdravstvena organizacija uvrstila njihov rad u preporučenu literaturu o COVID-19", istakla je dr Đurić Jovičić, dodajući da su sredstva projekta koja su uložena u opremu omogućila realizaciju potrebnih istraživanja.

"Oprema ostaje kao dugoročna investicija instituciji i ona će još mnogo godina služiti naučnicima za buduća istraživanja. Tokom nadzorne posete smo razgovarali sa rukovodiocem i timom o tome koji bi bio prirodni nastavak projekta i šta je još potrebno od dodatne opreme. Nadzorne posete omogućavaju nam uvid u važna istraživanja, i vrlo su značajne i zbog pripreme novih programa", zaključila je dr Milica Đurić Jovičić.

U preostalih pet meseci trajanja projekta, projektni tim AntioxIdentification koji broji 12 članova, planira da privede kraju kliničko praćenje neuroloških i kardioloških komplikacija, kao pokazatelja dugotrajnog COVID-19. Budžet projekta iznosi 169.330 evra.

Ovo istraživanje, Fond za nauku finansira u okviru projekta SAIGE Svetske Banke.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka