Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako samo dve reči mogu da promene ukus čak i hrane koju inače volimo? 

Naučnici Državnog univerziteta Ohajo istraživali su kako (neadekvatan) natpis na pakovanju može da utiče na naše mišljenje o proizvodu.

 Keksići sa čokoladom Izvor: Shutterstock

Istraživači su otkrili da isti proizvod (u konkretnom slučaju kolačići sa komadićima čokolade) može radikalno da promeni ukus - od slatkog koji se topi u ustima do suvog i ustajalog - samo ako iznad njega stoji drugačiji naptis.

Naučnici sa Državnog univerziteta Ohajo sproveli su eksperiment u kom je učestvovalo 58 dobrovoljaca. Svima su dali isti kolačić i zamolili ih da ocene njegov ukus; jedina razlika je bila u tome kako su kolačići bili označeni. Prva grupa dobila je kolačiće označene sa "novi, poboljšan recept", druga grupa je imala kolačiće označene sa "žalbe potrošača", a treća "fabrički uzorak".

Možda će vas zanimati i:

Ispitanici su imali skalu od devet tačaka - od "veoma mi se ne sviđa" do "veoma mi se sviđa", a mogli su i da ostavljaju komentare.

Utvrđeno je da su volonteri ocenjivali kolačiće na osnovu napisa koji je stajao pored njih: većini ispitanika se nije svideo kolačić na koji su se navodno žalili potrošači, dok su oni poboljšanog recepta dobijali dobre ocene.

"Uočili smo i 'negativnu' i 'pozitivnu' pristrasnost, ali je negativna pristrasnost bila mnogo izraženija. S jedne strane, ovo nije iznenađujuće, ali ipak, stepen uticaja jednostavnih reči je neverovatan", rekao je Kristofer Simons, koautor studije.

Kada proizvodu date loš opis, naša ljubav prema njemu za tren može da se izgubi. Mozak odmah počinje da traži nedostatke. Ova tipična pristrasnost primećena je i kod druge hrane, kao što su sir i povrće.

Šta je zanimljivo u vezi sa ovom novom studijom: ona pokazuje da čak i veoma ukusna hrana (ko ne voli kolačiće sa komadićima čokolade?) može da ima neprijatan ukus kada je opisana određenim rečima.

U paralelnoj studiji u kojoj je učestvovalo 62 učesnika, druga grupa istraživača iz Ohaja otkrila je da, čak i na ukus hrane neutralnije arome, poput slanih krekera, uticala oznaka "žalbe potrošača".

Ono što je problematično, ako bi ovaj eksperiment počeo da se primenjuje, autori nakon njega ne mogu sa sigurnošću da kažu da bi negativne kritike mogle da otkriju stvarne nedostatke kolačića. Da bi se to utvrdilo, biće potrebna dalja istraživanja.

Konačno, nije tajna da proizvođači testiraju reakcije potrošača na osnovi pakovanja, pre nego što stave proizvod na tržište. Zbog ljudske sklonosti ka negativnosti, pogrešan natpis može da izoštri naša osećanja, a proizvođač, zahvaljujući takvim testovima, može da pokuša da poboljša i recepturu proizvoda, pišu istraživači.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka