Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako nas mozak čuva i dok spavamo? Nova naučna studija otkriva kako reaguje na nepoznate glasove

Da bi istražili kako mozak prati našu okolinu, Manuel Šaubus sa austrijskog univerziteta u Salcburgu i njegove kolege pratili u laboratorijskim uslovima tokom dve noći 17 osoba.

 Žena spava prekrivena jorganom Izvor: Shutterstock

Poznato je da se mozak nikada ne odmara — aktivan je i kada spavamo, jer održava rad organa i prati disanje. Nova naučna studija otkrila je da mozak obavlja još neke "noćne dužnosti".

Istraživanje je pokazalo da mozak dok spavamo "aktivira alarm" na moguće pretnje od nepoznatog.

Možda će vas zanimati i:

Da bi istražili kako mozak prati našu okolinu, Manuel Šaubus sa austrijskog univerziteta u Salcburgu i njegove kolege pratili u laboratorijskim uslovima tokom dve noći 17 osoba, koje su u proseku imale 23 godine.

Prve noći, ispitanici su se navikavali na laboratorijske uslove, a druge noći tim naučnika im je dok su spavali puštao snimke ljudskih glasova od kojih su neki "spavačima" bili poznati, a neki nepoznati.

Snimci su puštani u četiri navrata po 90 minuta, sa pauzom od pola sata između svakog kruga kako bi se umanjila mogućnost da se probude. Glasovi bi izgovarali tri lična imena, od kojih su dva bila uobičajena, ali nepoznata ispitanicima, a treće je bilo ime osobe koja spava.

Kada bi učesnici ispitivanja čuli nepoznate glasove, naučnici su zabeležili povećanje K-kompleksa, odnosno vrste moždanog talasa koji je spor i izolovan.

"Studija je pokazala da nepoznati glasovi uznemire ljude koji spavaju više od poznatih", ijavila je Džuli Darbišir sa Univerziteta u Oksfordu, objavio je "New Scientist", prenosi Sputnik.

Praktično, nepoznati glasovi su izazvali jaču moždanu aktivnost, nego poznati glasovi.

Naučnici su zapazili da je u drugoj polovini noći aktivnost K-kompleksa bila manja.

"To znači da možemo da naučimo nešto novo u skoro nesvesnom stanju", ukazao je Šaubs.

On je napomenuo da to, međutim, ne znači i da bi tokom spavanja mogli da naučimo neke nove reči.

"Noć vam je potrebna za spavanje i odmor. Ukoliko ne spavate kako treba, to može naneti više štete nego koristi što se tiče učenja", dodao je Šaubs.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka