Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova studija otkriva da cink može pomoći u lečenju prehlade i gripa, ali postoji kvaka

Naučnici su analizirali sve postojeće studije o uzimanju cinka kao dodatka ishrani i evo do kakvih zaključaka su došli.

 cink_1790253785.jpg Izvor: Shutterstock

Cink se već više od 200 godina koristi u zapadnoj medicini i mnogi stručnjaci navode kako ovaj dodatak ishrani može da pomogne pri lečenju prehlade ili gripa. Ali, da li li je to zaista tako?

Nažalost, nema puno studija o efikasnosti cinka kao leka, a ona istraživanja koja postoje ne daju ujednačene rezultate pa do danas nije poznato koji je najbolji način njegovog doziranja.

Možda će vas zanimati i:

Rezultati novog pregleda i analiza 28 različitih studija na tu temu, pokazali su da upotreba cinka zaista može da ublaži simptome i trajanje virusnih respiratornih infekcija, poput prehlade ili gripa.

"Do sada se smatralo da cink pomaže u prevenciji i lečenju infekcija samo kod onih osoba koje imaju manjak cinka u organizmu, ali naši nalazi to osporavaju", rekla je lekarka Dženifer Hanter sa Univerziteta Zapadni Sidnej u Australiji.

"Dva velika istraživanja iz Kine pokazala su da primena veoma niskih doza cinka u obliku spreja za nos smanjuje rizik od kliničkih bolesti. U dve manje studije sličnog tipa, koje su procenjivale preventivne učinke cinka, naučnici iz SAD-a isključili su iz istraživanja ljude koji su imali njegov manjak", dodala je.

"Sve druge studije koje su procenjivale efikasnost cinka kod lečenja prehlade sprovođene se među populacijom kod koje je malo verovatan nedostatak cinka u telu", rekla je Hanter.

Pregledanje ovih istraživanja je pokazao da preventivno uzimanje cinka rezultira 28 posto manjim rizikom od razvoja blažih simptoma i 87 posto manjim rizikom od razvoja umereno teških simptoma virusne infekcije.

U slučaju da se cink koristio kao tretman nakon početka bolesti, pokazalo se da u manjoj meri smanjuje trajanje simptoma, piše Science Alert, a prenosi Index.hr.

Neprecizni rezultati

Iako je ovo pregledno istraživanje dalo zanimljive rezultate, naučnici upozoravaju da su neke od pregledanih studija rađene na malom uzorku, da nisu upoređivale iste doze cinka i da bi u njima moglo biti ​​pristranosti prilikom izveštavanja o simptomima.

Takođe, stručnjacima još uvijek nije poznato kako cink zapravo obuzdava virusnu infekciju poput prehlade. Uprkos tome lekari često pacijentima sa infekcijom donjih disajnih putova preporučuju uzimanje cinka oralnim putem, ne kao leka, već kao dodatka ishrani koji će ojačati imunitet.

Cink kao pomoć kod Kovida-19?

Pandemija Kovida-19 učinila je da se ponovo poveća interesovanje za preventivno uzimanje cinka, i uzimanje pri borbi sa simptomima zaraze. Tom temom se bavi par kontrolnih studija, a neki lekari su već sada, iako još uvek nisu poznati rezultati tih studija, počeli pacijentima da preporučuju cink kao pomoć u borbi protiv Kovida-19.

Naime, oni smatraju da nema velikog rizika ako pacijent koristi cink kao dodatak i ako ne preteruje s dozama. Problem može da nastane jedino ako cink uzima neko ko ima poremećaj koji omogućava cinku da se filtrira u mozak.

Neke doze cinka mogu izazvati blage nuspojave poput mučnine ili gubitka mirisa.

"I lekari i pacijenti moraju da budu svesni toga da postoji neizvesnost u pogledu efikasnosti, doziranja i načina primene cinka", rekla je Hanter.

"U ovom trenutku jednostavno nema dovoljno istraživanja da bismo znali koji je način primene cinka najbolji", dodala je.

Istraživanje naziva Zinc for the Prevention or Treatment of Acute Viral Respiratory Tract Infections in Adults: A Rapid Systematic Review and Meta-analysis of Randomised Controlled Trials objavljeno je u časopisu BMJ Open.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka