Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skoro 90% ljudskih gena se pominje u studijama o raku - zašto je to problem?

Detaljna analiza naučnih istraživanja otkrila je da je skoro 9 od 10 ljudskih gena pomenuto u najmanje jednoj studiji u vezi sa rakom – a oni koji nisu verovatno će biti u godinama koje dolaze.

 studije-o-raku_1933081766.jpg Izvor: Shutterstock

To stručnjacima dodatno otežava pravljenje ciljanih terapija: istraživanje skoro svakog ljudskog gena i njegovog odnosa sa rakomusporava potragu za pravim genetskim uzrocima bolesti, kao i genetskim uzrocima koji su uključeni u druge zdravstvene problemime.

Nalazi su zasnovani na rezultatima koje je se nalaze na PubMed-u, koji sadrži desetine miliona članaka o prirodnim naukama i biomedicinskim temama, od kojih su neke studije započete 1950-ih.

Možda će vas zanimati i:

"Rak je najšire proučavana tema u biološkim i biomedicinskim naukama", piše mikrobiolog Žao Pedro de Magalhejs, sa Univerziteta u Liverpulu u Velikoj Britaniji, koji je sproveo istraživanje.

"Ogromna količina prikupljenih podataka o raku znači da postoji mnogo više informacija o genima povezanim sa rakom nego o bilo kojoj drugoj bolesti ili procesu", prenosi njegove reči Science Alert.

Trenutno, oko 4 miliona od više od 30 miliona publikacija u bazi podataka PubMed pominje rak. Uporedite to sa oko 350.000 u kojima se pominju moždani udari i dobićete predstavu o obimu istraživanja na ovu temu.

Iako je ovo obimno istraživanje raka, naravno, od pomoći u radu na tretmanima, izlečenjima i boljem razumevanju bolesti, ipak može da otežata obimnu, sistematsku analizu kada su u pitanju genetske veze.

Drugim rečima, jasna slika o tome koji geni izazivaju rak može se da se izgubi u moru gena koji su na druge načine povezani sa bolešću.

Ovi radovi ne ukazuju nužno na uzročnu vezu između određenih gena i raka, ali znači da je većina ljudskih gena proučavana u kontekstu raka. To može dovesti do pristrasnosti kada istraživači odluče šta će dalje proučavati.

S obzirom da se sada smatra da rak pogađa otprilike jednog od dvoje ljudi, nema znakova da taj broj istraživanja ima uticaj na usporavanje bolesti – i zaista, prethodne studije su primetile kako rast obima istraživanja raka u ovom trenutku nadmašuje sve ostalo.

Nema sumnje da su studije koje povezuju gene i rak vitalne u borbi protiv ove bolesti, ali ovaj najnoviji izveštaj upozorava da bi istraživači trebalo da budu svesni potencijalnih pristrasnosti u pogledu povezivanja svakog dela našeg genetskog sastava sa rakom.

"U naučnom svetu gde se sve i svaki gen može povezati sa rakom, izazov je odrediti koji su ključni pokretači raka, a onda i terapija", zaključuje de Magalhejs.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka