Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta poboljšava kvalitet sna? Nauka potvrdila ono što naše majke već decenijama znaju

Korišćenje tradicionalne metode lečenja GABAA receptora u kombinaciji sa prirodnim peptidima mogla bi biti savršena formula za dobar san - zvuči komplikovano za jednu dobru staru čašu toplog mleka!

 san_1747915409 Izvor: Shutterstock

Novo istraživanje potvrdilo je ono u šta su mnoge majke već dugi niz godina ubeđene - da čaša toplog mleka pre spavanja poboljšava kvalitet sna i pomaže kod nesanice.

Savremeni tretmani za nesanicu ciljaju na GABAA  receptore, grupu ćelijskih receptora čiji je endogeni agonist γ-aminobuterna kiselina, glavni inhibitorni medijator u nervnom sistemu kičmenjaka. S druge strane, mlečni peptidi su vrsta manjih proteina koji se mogu vezati za GABAA receptore. Pored toga, peptidni proteini imaju prirodna svojstva koja poboljšavaju san, kao i svojstva protiv anksioznosti.

Možda će vas zanimati i:

Korišćenje tradicionalne metode lečenja GABAA receptora u kombinaciji sa prirodnim peptidima mogla bi biti savršena formula za dobar san. Najbolji deo ovog istraživanja je to da se ta složena kombinacija nalazi u običnoj čaši toplog mleka.

Jedan od najvažnijih koraka u istraživanju bila je standardna obrada proteina koji se nalazi u kravljem mleku koji je poznat kao kazein.

Do sada se smatralo da je peptid α-kazozepin ili α-CZP faktor koji ima značajan uticaj na lakoću sna.

Međutim, rezultati su pokazali da su CTH peptidi ili hidrolizat enzima kazeina koji se nalaze u mleku efikasniji od samog α-CZP.

Štaviše, otkriveno je da CTH ima i druga svojstva koja mogu biti efikasnija od peptida α-CZP.

Među peptidima koji su pokazali najbolji potencijal bio je YPVEPF protein, koji je uspavljivao ljude 25% brže i učetvorostručio trajanje spavanja ispitanika.

Rezultati nove studijedoprineće razvoju novih prirodnih terapija za poremećaje spavanja.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka