Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MENTALNO ZDRAVLJE

Psiholog otkriva 4 dobra razloga zbog kojih bi trebalo češće da kuvate (ne samo da biste jeli)

Autor Milana Petrović
Autor Milana Petrović

Ako ga svesno učinite zadovoljstvom, kuvanje može imati koristi za vaše mentalno zdravlje.

kuvanje_1278526882 Izvor: Shutterstock

Ako vam je kuvanje postalo samo obaveza, zastanite, posložite misli i preokrenite situaciju. Martin Preston, psiholog specijalizovan za mentalno zdravlje u Birmingham & Solihull Mental Health Trust, tvrdi da može i te kako da bude u od pomoći, ukoliko ga svesno pretvorite u uživanje.

Ovo su zaključci do kojih je došao tokom istraživanja:

1. Smanjuje stres i anksioznost

Kuvanje, kako tvrdi ovaj psiholog, može da pomogne smanjenu hormona stresa - kortizola i adrenalina, a ima snažan uticaj na poboljšanje kvaliteta sna, ali i imuniteta.

Možda će vas zanimati i:

2. Jača samopouzdanje

"Kada spremite ručak osećate se korisno, jer je hrana jedna od važnih stvari u našem životu. Osećaj da ste pričinili zadovoljstvo ukućanima ili gostima vašim trudom, svakako bi mogao pozitivno da utiče na vaše samopouzdanje.

Kad primate pohvale i povratne informacije o obroku koji ste pripremili, to vam pomaže da mislite pozitivno o sebi, kao i da se osećate sigurnije i sposobnije da se uhvatite se u koštac sa većim i manjim izazovima u životu, objašnjava Preston.

3. Podstiče kreativnost

Kada ukrašavate kolače ili dorađujete recept, to pozitivno utiče na vaš mozak, a ujedno može i da smanji nervozu i stres i poboljša vaše mentalno i fizičko zdravlje, piše 24sata.hr.

"Skoro svaka osoba ima više od 6.000 različitih misli dnevno. Kreativna aktivnost i fokus na aranžiranje hrane mogu pomoći umu da se oslobodi misli koje umaraju i mozak i telo. Uz sve to, i pamćenje će vam se poboljšati i postaćete maštovitiji i kreativniji", tvrdi psiholog.

4. Pomaže u stvaranju bliskih odnosa

"Kuvanje daje osećaj sigurnosti, poverenja i pripadnosti, posebno kada je u tu aktivnost uključena cela porodica ili većina njenih članova. Emocije koje se razvijaju dok zajedno spremate hranu mogu da pomognu da formirate snažne i zdrave veze", kaže Preston.

5. Jačanje fizičkog zdravlja

Neke aktivnosti u kuhinji poput mešenja hleba, razvijanja testa i čišćenja kuhinje posle kuvanja blagotvorno utiču i na jačanje fizičkog zdravlja.

Često nemamo vremena da se posvetimo sebi onako kako bismo želeli, a sa ciljem da postignemo baš ovih pet stvari koje nam donosi i kuvanje. Zašto onda ne biste pokušali - pita ovaj psiholog, a prenosiSputnik.

Možda će vas zanimati i:

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka