Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psiholog otkriva 4 dobra razloga zbog kojih bi trebalo češće da kuvate (ne samo da biste jeli)

Ako ga svesno učinite zadovoljstvom, kuvanje može imati koristi za vaše mentalno zdravlje.

 kuvanje_1278526882 Izvor: Shutterstock

Ako vam je kuvanje postalo samo obaveza, zastanite, posložite misli i preokrenite situaciju. Martin Preston, psiholog specijalizovan za mentalno zdravlje u Birmingham & Solihull Mental Health Trust, tvrdi da može i te kako da bude u od pomoći, ukoliko ga svesno pretvorite u uživanje.

Ovo su zaključci do kojih je došao tokom istraživanja:

1. Smanjuje stres i anksioznost

Kuvanje, kako tvrdi ovaj psiholog, može da pomogne smanjenu hormona stresa - kortizola i adrenalina, a ima snažan uticaj na poboljšanje kvaliteta sna, ali i imuniteta.

Možda će vas zanimati i:

2. Jača samopouzdanje

"Kada spremite ručak osećate se korisno, jer je hrana jedna od važnih stvari u našem životu. Osećaj da ste pričinili zadovoljstvo ukućanima ili gostima vašim trudom, svakako bi mogao pozitivno da utiče na vaše samopouzdanje.

Kad primate pohvale i povratne informacije o obroku koji ste pripremili, to vam pomaže da mislite pozitivno o sebi, kao i da se osećate sigurnije i sposobnije da se uhvatite se u koštac sa većim i manjim izazovima u životu, objašnjava Preston.

3. Podstiče kreativnost

Kada ukrašavate kolače ili dorađujete recept, to pozitivno utiče na vaš mozak, a ujedno može i da smanji nervozu i stres i poboljša vaše mentalno i fizičko zdravlje, piše 24sata.hr.

"Skoro svaka osoba ima više od 6.000 različitih misli dnevno. Kreativna aktivnost i fokus na aranžiranje hrane mogu pomoći umu da se oslobodi misli koje umaraju i mozak i telo. Uz sve to, i pamćenje će vam se poboljšati i postaćete maštovitiji i kreativniji", tvrdi psiholog.

4. Pomaže u stvaranju bliskih odnosa

"Kuvanje daje osećaj sigurnosti, poverenja i pripadnosti, posebno kada je u tu aktivnost uključena cela porodica ili većina njenih članova. Emocije koje se razvijaju dok zajedno spremate hranu mogu da pomognu da formirate snažne i zdrave veze", kaže Preston.

5. Jačanje fizičkog zdravlja

Neke aktivnosti u kuhinji poput mešenja hleba, razvijanja testa i čišćenja kuhinje posle kuvanja blagotvorno utiču i na jačanje fizičkog zdravlja.

Često nemamo vremena da se posvetimo sebi onako kako bismo želeli, a sa ciljem da postignemo baš ovih pet stvari koje nam donosi i kuvanje. Zašto onda ne biste pokušali - pita ovaj psiholog, a prenosiSputnik.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka