Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Personalizovani "pejsmejker za mozak": Otkriven aparat koji se ugrađuje u mozak i leči tešku depresiju (VIDEO)

Šta je "pejsmejker za mozak" i kako on funkcioniše? Objašnjenje daju naučnici sa Univerziteta Kalifornija.

 mozak Izvor: Prinscreen Youtube / UC San Francisco (UCSF)

Depresija može biti zastrašujuće stanje. Na sreću, istraživači širom sveta neprestano rade na novim mogućnostima lečenja, poput novodizajniranog implanta za mozak.

Skoro trećina ljudi sa depresijom ne reaguje ili postaje otporna na lekove. Za njih, budućnost je nešto mračno.

To se dogodilo Sari (36) koja je od detinjstva imala tešku depresiju otpornu na lečenje. Ali nova intervencija pružila je Sari značajno olakšanje i dalo nadu mnogima poput nje.

Možda će vas zanimati i:

Personalizovani "pejsmejker za mozak"

"Stajala sam na kraju reda", rekla je Sara, koja je zatražila da je identifikuju samo po imenu, kada se prijavila da kao dobrovoljac učestvuje u istraživanju.

"Bila sam u velikoj depresiji. Nisam videla sebe kako nastavljam dalje. Mislila sam da nemam život vredan življenja."

Srećom, Sara je izabrana da učestvuje u studiji koju je sproveo istraživačkim timom za neuronauku na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku (UCSF); projekat tima bio je da istraži metode duboke stimulacije mozga koje bi potencijalno mogle da ublaže simptome depresije.

Iako ideja o ugrađivanju malog uređaja u mozak nekima zvuči zastrašujuće, duboka stimulacija mozga imala je uspešne rezultate u prošlosti kod drugih bolesti, poput Parkinsonove i epilepsije.

Ali depresija je znatno komplikovanija od bilo koje od ovih bolesti. Do sada su rezultati duboke stimulacije mozga koja cilja određene regije - kao što je Brodmanovo područje 25 - bili mešoviti, i uglavnom slabi.

Međutim, tim sa kalifornijskog univerziteta napravio je značajnu promenu u ovoj vrsti terapije.

Umesto da za sve primenjuju isti tretman stimulacije mozga, istraživači su pratili gde se depresija pojavila u Sarinom mozgu. Identifikovali su biomarker - u ovom slučaju, specifičan obrazac moždanih talasa, i iskoristili ga za personalizaciju aparata koji će da stimuliše mozak samo kada i gde je biomarker izražen.

Tim je stavio jedan elektrodni provodnik u područje mozga gde je pronađen biomarker, a drugi gde je bilo Sarino 'depresivno kolo'. Nakon što se umetne, prva elektroda otkriva biomarker, a druga proizvodi malu količinu električne energije u trajanju od šest sekundi, duboko u regionu mozga.

"Ovaj uspeh sam po sebi je neverovatan napredak u našem znanju o funkciji mozga koja je u osnovi mentalnih bolesti."

Zaista moramo da naglasimo da je ovaj novi, uspešan rezultat do sada postignut samo kod jednog pacijenta. Bilo je mnogo drugih studija koje su se bavile dubokom stimulacijom mozga koje nisu dale rezultate, a ne znamo ni kako će ovao ispitivanje da se odvija dalje.

Ali za Saru su promene bile ogromne.

"U prvih nekoliko meseci smanjenje depresije bilo je tako naglo i nisam bila sigurna da li će to potrajati", rekla je. “Ali trajalo je. Shvatila sam da uređaj zaista poboljšava terapiju".

Stimulacija mozga samo onda kada se pojave simptomi - ili u ovom slučaju biomarker - novi je način korišćenja duboke stimulacije mozga kod depresije. U ranijim studijama, stimulacija se radila kontinuirano u unapred podešenim intervalima, a ne kada se javi specifična depresivna aktivnost mozga.

Ovaj biomarker vrlo verovatno nije univerzalan, što znači da će istraživači morati da pronađu individualnu verziju za svakog pacijenta, kako bi imali rezultate.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Medicine, a preneo je Science Alert.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka