Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ispijanje kafe smanjuje rizik od razvoja raka jetre, a naučnici otkrivaju od koliko šoljica imate najveću korist

Umerena konzumacija kafe smanjuje rizik od razvoja raka jetre, pokazala je britanska studija.

kafa-pomaze-jetri_1464691793 Izvor: Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta u Edinbugu i Sauthemptonu proučavali su medicinske podatke gotovo pola miliona zdravih ljudi i zaključili da "ispijanje bilo koje vrste kafe smanjuje rizik od razvoja hroničnih bolesti jetre".

Oliver Kenedi, glavni autor studije, čiji su rezultati objavljeni u časopisu BioMedCentral, rekao je da bi kafa mogla biti "potencijalno sredstvo prevencije hronične bolesti jetre". 

Umerena konzumacija kafe smanjuje i rizik od razvoja raka jetre, pokazala je britanska studija.

Možda će vas zanimati i:

Kod osoba koje su umereno konzumirale kafu uočen je 20 posto manji rizik od razvoja masne jetre i 49 posto manji rizik od smrti od neke hronične bolesti jetre u poređenju sa ljudima koji nisu pili kafu.

Međutim, naučnici ističu da je i u ovom slučaju ključ u umerenosti.

Istraživanje Kenedijevog tima upućuje da najveća korist za jetru jeste kada pojedinac dnevno konzumira tri do četiri šoljice kafe.

Do tog su zaključka došli nakon decenija istraživanja i sakupljanja medicinskih podataka ljudi s poznatim navikama o konzumaciji ili nekonzumaciji kafe, koje su uporedili s razvojem hroničnih bolesti jetre.

Radi se o podacima iz britanske Biobanke, "opsežne biomedicinske baze podataka i važnog izvora zdravstvenih podataka o pola miliona britanskih korisnika".

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka