Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena nova kombinacija lekova za rak prostate koja produžava život obolelima

Nova kombinacija lekova koji se već koriste za lečenje raka prostate produžava život pacijentima obolelima od te bolesti, pokazalo je istraživanje.

 shutterstock_717437125 Izvor: Shutterstock

Rezultate dva istraživanja, u sklopu kojih su se kombinovali od ranije poznati lekovi, pozdravila je britanska dobrotvorna organizacija Prostate Cancer UK, koja je izrazila želju da takav način lečenja što pre postane dostupan i unutar britanske Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Možda će vas zanimati i:

Jedno istraživanje je pokazalo da uzimanje kombinacije tru poznata leka omogućava dodatnih 2.5 godina života bez napredovanja bolesti kod pacijenata sa metastatskim oblikom raka prostate, kao i da lekovi produžavaju život pacijenta za otprilike godinu i po.

Studijom pod nazivom Peace-1 otkriveno je da je kod pacijenata koji su uzimali abirateron acetat i prednizon (AAP) uz lek docetaksel i kod kojih se primjenjivala terapija deprivacije androgena (ADT) uočeno dodatno smanjenje rizika od smrtnog ishoda za 25 posto u poređenju s onima koji su koristili samo dva leka.

Blage nuspojave

Glavni autor studije dr Karim Fizazi, profesor onkologije na Univerzitetu Paris-Saklej, pojasnio je da je ovo prvo istraživanje koje ukazuje na to da bi nekim pacijentima trebalo ponuditi "terapiju koja podrazumeva tri leka", posebno onima s najagresivnijim oblikom karcinoma prostate.

Dodao je da su nuspojave ovakve kombinacije lekova bile "uglavnom blage, s vrlo retkim težim nuspojavama".

"Prvi put takvi pacijenti mogu da oćekuju ​​da će poživeti i više od pet godina, dok je pre 2015. njihovo prosečno preživljavanje bilo kraće od tri godine", istaknuo je. "Do 2022. godine sva  tri leka će biti dostupna u obliku generičkih lekova, što znači da će biti dostupni pacijentima u celom svetu."

Dr Metju Hobs, direktor istraživanja u organizaciji Prostate Cancer UK, rekao je da se studija Peace-1 nadovezuje na napredak koji je već postignut u ovom području medicine "i upućuje na to da se kombinovanjem nekoliko lekova pacijentima može omogućiti i do 18 dodatnih meseci života".

"Nova saznanja će značiti veliku razliku za obolele od agresivnog raka prostate, a ako konačni rezultati studije potvrde spomenute nalaze, tražimo da NHS što pre odobri ovakvu kombinaciju lekova", rekao je Hobs.

Drugo istraživanje

Drugo istraživanje, poznato pod nazivom Stampede, bilo je fokusirano na nemetastatski, ali visokorizičan rak prostate.

Utvrđeno je da je u roku od šest godina kod muškaraca na standardnoj terapiji i terapiji AAP-om tokom dvogodišnjeg perioda uočeno poboljšanje u stopi preživljavanja bez pojave metastaza od 82 posto u odnosu na ranijih 69 posto.

Zapaženo je i poboljšanje u ukupnoj stopi preživljavanja pacijenata od 86 posto u odnosu na prethodnih 77 posto, kao i poboljšanje specifičnog preživljavanja od raka prostate od 93 posto u odnosu na prethodnih 85 posto - u poređenju s primenom standardnog načina lečenja.

"Novi rezultati studije upućuju na to da davanje abiraterona pacijentima koji boluju od agresivnog lokalizovanog raka prostate može sprečiti negativan razvoj bolesti, istovremeno smanjujući rizik od smrti od raka prostate u šest godina za više od polovine", rekao je Hobs.

Abirateron će odsad za obolele od raka prostate biti dostupan i putem NHS-a.

Rezultati studija predstavljeni su na kongresu Evropskog udruženja za medicinsku onkologiju (ESMO) 2021.

(Index.hr)

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka