Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Taktika poznata od 19. veka: Da li znte šta je TROVANJE BUNARA (a nema veze sa hidrogeološkim objektom)?

Od određenog trentka u istoriji, izraz "trovanje bunara" se kao oružje koristi u prenesenom značenju, ali jednako ubojito!

 shutterstock_192474056 Izvor: Shutterstock

Porobljeni narodi su još od antike, pa sve do modernih vremena, primenjivali poznatu ratnu taktiku trovanja bunara. Naime, kada bi ih opkolili osvajači, u svoje bunare bacali su otrov – ili, ponekad, mrtvu životinju – i trovali neprijatelje koji nisu mogli ni da naslute da ih vreba ovakva vrsta opasnosti.

Međutim, od određenog trentka u istoriji, ovaj izraz se kao oružje koristi u prenesenom značenju, ali jednako ubojito!

Do danas trovanje bunara opstaje i kao poznata i učestala retorička taktika koju je polovinom 19. veka prvi imenovao engleski kardinal Džon Henri Njuman. Naime, Njuman se godinama svađao i ratovao pamfletima sa sveštenikom Čarlsom Kingslijem, koji je tvrdio da kardinal propoveda kako istina nije vrlina i kako su neke stvari vrednije od istine. Kardinal Njuman je, u svoju odbranu, odgovarao da mu takva trvrnja onemogućava da se brani. Ako tvrdite da je istina za nekoga nevažna, sve što on kaže može biti neistinito.

"Trovanje bunara je retorička taktikapreventivnog predstavljanja nepovoljnih informacija o protivniku, s namerom da se diskredituje ili ismeva sve što se on priprema da kaže. Trovanje bunara je preventivno korišćenje logičke greške 'argument protiv čoveka' s namerom da se odbace svi protivnikovi budući argumenti ili tvrdnje zbog nevažnih podataka o njegovoj ličnosti", piše Predrag Stojadinović u knjizi "50 logičkih grešaka koje treba da znate".

Stojadinović navodi i primer: "To je moj stav o finansiranju sistema javnog obrazovanja i svako ko se ne slaže sa mnom mrzi decu".

M.Đ. (Nuka kroz priče)

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka