Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Porodila se sa samo 5 godina: Priča o najmlađoj majci u medicinskoj istoriji

Lina Medina iz Perua poznata je kao najmlađa majka u medicinskoj istoriji.

 Babica sa bebom u naručju stoji pored kreveta u kom leži Lina Medina, najmlađa majka u medicinskoj istoriji Izvor: Foto: Rear Historical Photos

Rođena je 1933. godine u zemljoradničkoj porodici u peruanskom selu Ticarpo. Kada je Lina imala pet godina, roditelji su je doveli u bolnicu. Bili su veoma zabrinuti zbog toga što se devojčici naduvao stomak. U početku se pretpostavljalo da je Lina imala tumor. Kasnije se ispostavilo da je devojčica u sedmom mesecu trudnoće.

 Lina Medina u poodmakloj trudnoći (levo); Lina medina sa svojim lekarom i sinom (desno)
Lina Medina u poodmakloj trudnoći (levo); Lina medina sa svojim lekarom i sinom (desno)
Izvor: National Geographic Russia/Wikimedia Commons

U maju 1939. godine, kada je imala pet godina i sedam meseci, rodila je dečaka carskim rezom, što je bilo neophodno zbog devojčicine nerazvijene karlice. Njen sin je pri rođenju imao 2,7 kg i nazvan je Gerardo po lekaru Gerardu Lozadi koji ju je porodio. Na osnovu medicinske dokumentacije zaključeno je da je Lina ostala u drugom stanju pre pete godine.

Izveštaj o ovom slučaju objavljen je u medicinskoj publikaciji La Presse Medicale. U izveštaju se ukazuje da je tako rano začeće bilo moguće zbog ranog razvoja devojčice. Devojčica je prvu menstruaciju dobila sa 8 meseci, a do četvrte godine je imala dovoljno razvijene mlečne žlezde; sa 5 godina već je zabeleženo karakteristično širenje karličnih kostiju. Osim po tome što je - od kada se detaljno vodi medicinska dokumentacija - Lina zabeležena kao najmlađa majka, ona je ujedno i najmlađa osoba kod koje je dokumentovan prevremeni pubertet.

 Lina Medina sa sinom Gerardom;
Lina Medina sa sinom Gerardom;
Izvor: Rear Historical Pictures

  Izvor: Rear Historical Pictures

Lina sada ima 87 godina i živi u Limi, glavnom gradu Perua. Lina se udala za Raula Huarda i 1972. godine, 33 godine nakon prvog porođaja, u tom braku dobila drugog sina. Nikada nije otkrila koje otac prvog deteta. 

Činjenicu da mu je Lina majka, a ne sestra, Gerardo je saznao tek u dobi od 10 godina. Gerardo se razvijao pravilno i imao je normalan život. Umro je 1979. u 40. godini od bolesti koštane srži.

Linin slučaj nije jedinstven u istoriji medicine, bar od trenutka kada su lekari i naučnici počeli da beleže fenomene.

Možda će vas zanimati i:

Pre Line, sa samo šest godina porodila se Jelisaveta Pantueva iz Krakova. Ona je rođena u avgustu 1928. godine, a porodila se 1934.

Elizabetin porođaj bio je prirodan, jer je, uprkos antropometrijskom neskladu kod odrasle žene, trudnoća tekla normalno - devojčica je rodila zdravu bebu dugačku 50 centimetara i tešku 3 kilograma. Međutim, tokom porođaja pupčana vrpca se upetljala i dete je umrlo.

Jelisaveta je preživela, a nakon što je otpuštena iz bolnice, preselila se sa porodicom na Daleki istok, gde je išla u školu, ali nema pouzdanih podataka o njenoj daljoj sudbini.

(Izvor fotografija: Rear Historical Pictures)

Možda će vas zanimati i:

VRATITE SE NA NASLOVNU STRANU

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka