Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U vreme karantina porastao broj moždanih i srčanih udara

Broj pacijenata koji su pretrpeli moždani ili srčani udar i umrli u idućih 30 dana povećao se na 740 što je skoro 15 posto više u odnosu na 2019.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Procenat moždanih udara i infarkta sa smrtnim ishodom porastao je proletos u Nemačkoj u vreme ograničenja kretanja uvedenog zbog pandemije virusa korona, pokazuje nemačka studija objavljena u sredu, 25. novembra.

Povezane vesti

Povezane vesti

Broj pacijenata koji su pretrpeli moždani ili srčani udar i umrli u idućih 30 dana povećao se na 740 što je skoro 15 posto više u odnosu na 2019, prema studiji nemačke osiguravajuće kuće AOK.

Studija obuhvata period od 16. marta do 5. aprila, dok su u Nemačkoj bile na snazi mere ograničenja kretanja i zatvorene prodavnice, ugostiteljski objekti, ograničena privatna okupljanja, ali nije bilo uvedeno strogo zatvaranje.

U 2019. godini 714 osoba umrlo je od posledica moždanog ili srčanog udara u istom periodu, pokazuje studija temeljena na podacima zdravstvenih osiguranika.

Posebno su bile zahvaćene žene - 368 pacijentkinja starijih od 80 godina umrlo je od moždanog ili srčanog udara u tom periodu 2020, u odnosu na 327 u 2019. godini.

Studija pokazuje da je manje pacijenata bilo hospitalizovano zbog moždanog udara u proleće 2020. Tako je pad hospitalizacija za pacijente pogođene moždanim udarom iznosio 15 posto, odnosno 28 posto za pacijente koji su pretrpeli teži srčani udar.

Istraga osigurajuće kuće AOK procenjuje da je znatan broj preminulih pacijenata prekasno došao na lečenje u bolnicu ili na kliniku zbog čega nije mogao biti primereno zbrinut.

"Strah od zaraze (u medicinskoj ustanovi) virusom korona mogao je nagnati pacijente s blažim simptomima da odustanu od odlaska u bolnicu", objašnjava Jurgen Klauber, direktor naučnog instituta.

On ističe da "pacijente treba uveriti da je taj strah besmislen jer svaki je minut važan za zbrinjavanje pacijenata pogođenih moždanim ili srčanim udarom".

Klauber uverava da su protokoli za hitno zbrinjavanje takvih pacijenata očuvani na istom nivou ili su čak poboljšani u medicinskim ustanovama koje u prvom talasu nisu bile pretrpane pacijentima u Nemačkoj, uprkos povećanom prilivu obolelih od kovida.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Pogledajte i:

Iz vrha vlasti Francuske i Velike Britanije došli su saveti o (ne)uzimanju određenih vrsta lekova za ublažavanje simptoma novog virusa korona. Šta na to kaže nauka?
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka