I pored toga što je na primer medna gljiva najveći organizam na Zemlji, gljive i dalje predstavljaju nepoznanicu.
Izvor: Foto: Shutterstock
Gljiva ima svugde – u šumama, u vrtovima, umreženih pod zemljom. Zapravo, najveći organizam na Zemlji jeste medna gljiva, podzemna mreža koja obuhvata skoro deset kvadratnih kilometara u Plavim planinama Oregona.
I pored toga, gljive i dalje predstavljaju nepoznanicu, a oblast medicinskih gljiva još uvek je u povoju. Gljive su nekada zanemarivane kao niskokalorična, slabo hranljiva namirnica, a u stvari su pune hranljivih sastojaka. Prema Martinu Pauelu, biohemičaru i travaru, mnoge od njih proizvode jedinjenja koja ispoljavaju potencijal pri lečenju raka i demencije.
I hrana i lek: Zagonetne gljive - supernamirnica budućnosti
Često konzumirana u obliku čaja, ova gljiva se koristi u lečenju probavnih poremećaja i psorijaze.
Jedan roman iz 1968. Godine proglašava je lekom za rak.
Foto: Profimedia
Neka istraživanja povezuju ovu gljivu, kao i druge iz roda Hericium, s povećanjem kognitivnog zdravlja.
Foto: Shutterstock
Ova kulinarska i klinička gljiva može da pomogne u snižavanju šećera u krvi i jačanju imuniteta.
Foto: Shutterstock
U Kini, gde je poznata kao gljiva besmrtnosti, tradicionalno se koristi radi produžavanja života i lečenja alergija i artritisa.
Foto: Shutterstock
Time što pomaže mozgu da podstakne rast nervnih ćelija, mogla bi da posluži kao dodatni tretman u lečenju neurodegenerativnih poremećaja.
Foto: Profimedia
Konzumacija ekstrakta masne ljuskavice može da pruži zaštitu od nagomilavanja masnoće u krvnim sudovima ili od visokog holesterola.
Foto: Wikimedia Commons
Istraživanja su pokazala da bukovače pomažu u snižavanju holesterola i povećanju prisustva vitamina C i E.
Foto: Wikimedia Commons
Ova vrsta bukovače laka je za uzgajanje, sadrži antioksidante i može da pomogne u lečenju upala.
Foto: Wikimedia Commons
Na miševima su dokazana antioksidantna svojstva jablanovače, koja povećavaju nivo kolagena u koži i ublažavaju neke posledice starenja.
Foto: Shutterstock
Poput ostalih bukovača iz roda Pleurotus, limunske bukovače su poznat izvor antioksidanata.
Foto: Shutterstock
Injekcije sa ekstraktom ove gljive mogu da uspore rast tumora i poboljšaju posledice hemoterapije.
Foto: Profimedia
"Gljive su daleko zagonetnije od biljaka", kaže Robert Bilman, direktor Pensilvanijskog centra za zdravu ishranu biljkama i gljivama. On je predvodio nedavno istraživanje koje je pokazalo da dva uobičajena antioksidanta – ergo- tionein i glutation – u nekim gljivama imaju potencijal da štite od bolesti koje nastupaju starenjem poput srčanih oboljenja i Alchajmerove bolesti. Neke vrste su poznate po svojim halucinogenim svojstvima. Druge, poput gljiva u galeriji, ne samo da cene majstori kulinarstva već su i terapeutski delotvorne. Možda će jednom u budućnosti i gljive, a ne samo biljke, postati superhrana.
Članak KAO POSLE KIŠE objavljen je u srpskom izdanju časopisa National Geographic u martu 2018. godine.