Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I hrana i lek: Zagonetne gljive - supernamirnica budućnosti

I pored toga što je na primer medna gljiva najveći organizam na Zemlji, gljive i dalje predstavljaju nepoznanicu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Gljiva ima svugde – u šumama, u vrtovima, umreženih pod zemljom. Zapravo, najveći organizam na Zemlji jeste medna gljiva, podzemna mreža koja obuhvata skoro deset kvadratnih kilometara u Plavim planinama Oregona.

I pored toga, gljive i dalje predstavljaju nepoznanicu, a oblast medicinskih gljiva još uvek je u povoju. Gljive su nekada zanemarivane kao niskokalorična, slabo hranljiva namirnica, a u stvari su pune hranljivih sastojaka. Prema Martinu Pauelu, biohemičaru i travaru, mnoge od njih proizvode jedinjenja koja ispoljavaju potencijal pri lečenju raka i demencije.

"Gljive su daleko zagonetnije od biljaka", kaže Robert Bilman, direktor Pensilvanijskog centra za zdravu ishranu biljkama i gljivama. On je predvodio nedavno istraživanje koje je pokazalo da dva uobičajena antioksidanta – ergo- tionein i glutation – u nekim gljivama imaju potencijal da štite od bolesti koje nastupaju starenjem poput srčanih oboljenja i Alchajmerove bolesti. Neke vrste su poznate po svojim halucinogenim svojstvima. Druge, poput gljiva u galeriji, ne samo da cene majstori kulinarstva već su i terapeutski delotvorne. Možda će jednom u budućnosti i gljive, a ne samo biljke, postati superhrana.

Članak KAO POSLE KIŠE objavljen je u srpskom izdanju časopisa National Geographic u martu 2018. godine.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka