Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta su pokazala istraživanja? Lista zaštitnih maski za lice - od najbolje do najlošije

Pogledajte šta su pokazala istraživanja, koje maske su se pokazale kao najbolje, a koje kao najlošije za zaštitu od novog virusa korona.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Postoji veom jednostavan trik pomoću kog možete da proverite da li je vaša maska za lice dovoljno štiti: pokušajte da ugasite plmen sveće dok je nosite. Dobra maska bi trebalo da vam to onemogući.

Ovaj trik, naravno, nije sto odsto proverena metoda za tetsiranje maski, niti nakon njega možete sebi da garantujete sigurnu zaštitu, ali svakako može da pomogne da odredite koja maska nije dobra.

Povezane vesti

Od kako su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti širom sveta počeli da preporučuju svim građanima nošenje maski, istraživači neprestano testiraju najbolje materijale za njihovu proizvodnju, kako bi što bolje štitile od novog virusa korona, piše Business Insider.

Idealna maska bi trebalo da blokira širenje respiratornih kapljica koje se šire kašljanjem i kijanjem - odnosno primarni način na koji se prenosi virus, ali bi  trebalo da blokira i manje čestice, aerosole, koje se šire kada ljudi razgovaraju ili izdišu.

Maska, takođe, treba da bude pričvršćena oko nosa i usta, jer ako postoji bilo kakva rupa ili otvor, kapljice bi mogle da "iscure" i zaraze drugu osobu.

Pod pretpostavkom da se maske nose pravilno, određeni materijali konstantno tokom studija pokazuju bolje rezultate. Pogledjte listu najboljih i najlošihij maski, napravljenu prema rezultatima istraživanja.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Yuqing Liu/Business Insider

Opšte pravilo je da tkanina koja se koristi za pravljenje maske mude što čvršća, jer one s avećim brojem niti bolje filtriraju čestice. Takođe, poželjno je da maska ima što više slojeva, a Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da maske od tkanine imaju najmanje tri: prvi, unutrašnji sloj koji upija, srednji sloj koji filtrira i spoljni sloj napravljen od neapsorbujućeg materijala poput poliestera.

N95 maske na testovima su se pokazale kao najbolje, što govori i njihov naziv jer su imale efikasnost od 95 odsto u filtriranju aerosola. One najčvršće zatvaraju nos i usta tako da veoma malo virusnih čestica ulazi i izlazi. Takođe sadrže zamršena vlakna za filtriranje patogena u vazduhu.

Nedavno istraživanje Djuk univerziteta pokazalo je da se manje od 0,1odsto kapljica prenosilo preko N95 maske dok je nosilac govorio.

Što se tiče maski koje se prave kod kuće, istraživanje objavljeno u junu u Journal of Hospital Infection, pokazalo je da su najbolja alternativa hirurškim maskama one napravljene od kese za usisivač, a potom maske od peškira, jastučnica, svile i 100 odsto pamučnih majica.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka