Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mini-jetre uzgojene u laboratoriji uspešno presađene u pacove

Naučnici su uspešlo transplantirali funkcionalne minijaturne jetre u pacove, nakon što su ih uzgojili u laboratoriji iz reprogramiranih ljudskih ćelija kože.

  Izvor: Foto: Profimedia

Eksperiment, kojim su životinje dobile funkcionalne jetre, mogao bi da bude prvi korak u rešavanju problema otkazivanja jetre, od kojeg godišnje u svetu umre stotine hiljada ljudi.

Uprkos tome što i dalje ima mnogo posla da se uradi pre nego što ovakva tehnika počne da se primenjuje na ljudima, američki stručnjaci navode da će ovaj koncept pomoći u traženju budućih alternativa kod presađivanja jetre.

Još jedan pozitivan ishod iz ovog istraživanja moglo bi da bude korišćenje novog pristupa u privremenom pojačavanju funkcije jetre kod pacijenata, što bi im produžilo život i kupilo vreme dok čekaju na donore.

"Dugoročni cilj nam je da stvorimo organe koji će potpuno zamenito potrebu za njihovim doniranjem. Ipak, u bliskoj budućnosti, tehnika bi mogla da se koristi kao mogućnost da se premosti vreme do transplantacije", istakao je patolog Alehandro Soto Guterez sa Univerziteta u Pitsburgu.

Da bi uzgojili minijetre, naučnici su uzeli ljudske ćelije kože i prebacili ih u pluripotentne matične ćelije, iz kojih može da se uzgoji bilo kakav tip ćelija.

Izvor: RTS

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka