Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lečenje Covid-19: Šta treba da znate o terapiji krvnom plazmom

Terapija krvnom plazmom deluje obećavajuće, a kako i da li deluje, saznajte u tekstu koji sledi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Već duže vreme, za Lisu Gralinski, vikendi ne postoje. Lisa je mikrobiolog koji radi dvanaestočasovne smene u kampusu Kejp Hil na Univerzitetu Severna Karolina. Obučena u zaštitnu odeću, radi samo nekoliko centimetara udaljena od novog virusa korona, izazivača pandemije Covid-19.

Garlinski je samo jedna od nekoliko hiljada naučnika koji širom sveta svakodnevno testiraju različite tretmane kako bi ugušili pandemiju Covid-19. Do danas, američka Uprava za hranu i lekove (FDA) nije odobrila nijedan lek za lečenje isključivo Covid-19. Da se pronađe takav jedan lek, potrebni su meseci, čak i godine. 

Dok čekaju pravi lek, lekari su se okrenuli terapijama koje su već odobrene za druge bolesti. Zbog toga stalno slušamo o antimalarijskom leku hidroksihlorokinu, eksperitalnom antivirusnom leku remdesiviru i tretmanima koju uključuju rekonvalescentnu plazmu, tečni deo krvi dobijene do pacijenata koji su preležali virus.

Od svih terapija koje su isprobane za lečenje Covid-19, antimalarijski lekovi hidroksihlorokin i hlorokin su verovatno najviše u upotrebi. O hidroksihlorokinu do danas je objavljeno svega nekoliko manjih studija koje nisu pokazale da je on efikasan u lečenju Covid-19. Takođe, rani podaci govore da može imati neželjene efekte na zdravlje srca.

Ovi lekovi se trenutno daju samo uz dozvolu lekara, u zavisnosti od njihove procene kliničke slike pacijenta.

Povezane vesti

Potencijal plazme

Jedna od najperspektivnijih terapija je jedna od najstarijih - terapija rekonvalescentnom plazmom. Iz krvi pacijenta koji je preležao virus izoluje se tečni deo krvi, a potom se, daljim procesom, izvlači serum bogat antitelima - proteinima koji se veziju za patogene u telu, i unište ih. 

"Kada dobijete vakcinu, vaše telo stvara sopstvena antitela, a kada primite plazmu, primate nečija antitela u sebe", kaže Arturo Kasadeval, mikrobiolog sa Univerziteta Džons Hopkins.

Primena rekonvalescentne plazme koristila se pre nešto više od jednog veka, za vreme pandemije gripa 1918. godine. Terapija je napredovala četrdesetih godina prošlog veka, kada je naučnik sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard, Edvin Čon objavio tehniku odvajanja plazme na različite komponente, uključujući i serum bogat antitelima.

Povezane vesti

Nakon što je Kasadeval u februaru u Vol Strit Žurnalu objavio naučni članak o vezi ove tehnike i lečenja Covid-19, on i drugi vodeći naučnici organizovali su nacionalni konzorcijum da bi odlučili o primeni ove trapije. Iako je potrebno više podataka, FDA je odobrila upotrebu plazme u pojedinačnim slučajevima, kod osoba u teškom stanju koje je izazvano novim virusom korona.

"Mislim da u trenutku u kom se sada nalazimo, kada ništa vezano za rešenja ovog globalnog problema nije dokazano, ovo moramo da probamo", kaže Džejms Muser, predsednik odeljenja za patologiju i genomsku medicinu u Hjuston Metodist bolnici u Hjustonu.

Hjuston Metodist bolnica je, 28. marta, postala prva bolnica u SAD-u koja je dobila odobrenje od FDA za eksperimentalno lečenje pacijenata sa Covid-19 rekonvalescentnom plazmom uzetom od pacijenata koji su preležali bolest i nisu pokazali simptome najmanje dve nedelje.

Dan ranije, 27. marta, u časopisu American Medical Association, kineski istraživači su objavili da su se u roku od dve nedelje lečenja, četiri od pet teško obolelih od Covid-19, lečenih plazmom, oporavila od teških oboljenja pluća, što je omogućilo da se tri pacijenta odvoje od respiratora.

Kineski naučnici su 6. aprila u Zborniku Nacionalne akademije nauka objavili da je od 10 teških slučajeva obolelih od Covid-19, kod troje stanje toliko poboljšano da su bili otpušteni iz bolnice, a kod ostalih sedam je primećeno značajno poboljšanje.

Bolnice širom sveta sada dobijaju dozvolu da leče svoje pacijente rekonvalescentnom plazmom, čak i u preventivi. Kasadeval i njegov tim sa Univerziteta Džons Hopkins su 3. aprila dobili odobrenje od FDA za upotrebu rekonvalescentne plazme kao preventive kod zdravstvenih radinka i drugog osoblja koje radi na prvoj liniji fronta. Od 13. aprila, FDA je počela da izdaje smernice i drugim bolnicama.

"Ne možemo da tvrdimo da ovo funkcioniše, sve dok se ne završe ispitivanja", kaže Kasadeval, "ali na osnovu rezultata koje je ova terapija imala u istoriji, deluje ohrabrujuće."

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka