Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova istraživanja: Naučnici tvrde da je novi virus korona mutirao u više od 30 sojeva

Nakon sprovedenog istraživanja, naučnici tvrde da su došli do dokaza da je kod virusa došlo do mutacija koje menjaju njegovu patogenost.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zašto je novi virus korona u nekim državama odneo više života, u odnosu na , recimo Kinu, u kojoj je sve počelo?

Ovo pitanje sebi su postavili i naučnici sa Univerziteta Džeđang. Nakon sprovedenog istraživanja, ovi naučnici tvrde da su došli do dokaza da je kod virusa došlo do mutacija kojima se menja njegova patogenost.

Povezane vesti

Tim koji je sproveo studiju vodio je Hangping Jao, a u tim je bila uključena i profesorka Li Lanhuan, jedna od najcenjenijih kineskih naučnica, koja je navodno bila prva koja je predložila zatvaranje Vuhana, grada iz kog je virus krenuo, piše Sky News.

Tokom istraživanja ispitani su uzorci koji su u ranoj fazi pandemije (od 22. januara do 4. fenruara) uzeti od 11 pacijenata jedne bolnice u gradu Hangzhou."Ultradubokim sekvenciranjem" utvrđeno je postojanje 33 mutacije virusa poznatog pod nazivom SARS-CoV-2, među kojima je bilo 19 novih.

Korišćenjem laboratorisjkih testova, ispitali su koliko je svaki do tih sojeva sposoban da izazove bolest. Otkrili su da je ozbiljnost bolesti povezana sa mutacijom određenih sojeva.

Najsmrtonosnije mutacije pronađene su kod pacijenata širom Evrope.

Studija, koja se pojavljuje na sajtu medRkiv.org, nije recenzirana kako bi se ocenile metode i nalazi. Iz tog razloga, zaključke treba posmatrati s oprezom. Međutim, čini se da se nalazi podudaraju sa drugim istraživanjima mutacija na SARS-CoV-2, virusu koji izaziva COVID-19, piše Newsweek.

Jong Džia, sa Univerziteta Murdok u Pertu, koji nije bio uključen u studiju, ali takođe istražuje SARS-CoV-2 i njegove potencijalne mutacije, rekao je da najnovija otkrića "predstavljaju značajan doprinos u razumevanju COVID-19", ali je i dodao da studija nije kompletna, jer ne objašnjava na koji način mutacije dovode do promena u kliničkoj slici pacijenta.

Povezane vesti

Lisa Ng, profesorka imunologije na Univerzitetu Liverpul, koja takođe nije bila uključena u studiju, takođe je za Newsweek dala komenar.

"Nije neuobičajeno da virusi mutiraju. Neke mutacije nemaju uticaja na fenotip bolesti, Ali je istraživanje važno za proizvođače vakcina. Oni moraju da budu u vrhu, kada je reč o pronalaženju bilo kakvih promena. Za ovu studiju, bilo bi zanimljivo povezati mutacije sa kliničkim ishodom pacijenata”.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka