Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potencijalni problem ili moguće rešenje: Šta je hlorokin?

Od kako je predsednik Sejdinjenih Američkih Država, Donald Tramp izjavio da je za lečenje infekcija COVID-19, od strane Uprave za hranu i lekove "odobren" lek hlorokin, ljudi širom sveta ne prestaju da se raspituju za ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na istoj toj konferenciji za štampu, na kojoj je Donald Tramp izjavio da je za lečenje infekcija COVID-19, od strane Uprave za hranu i lekove "odobren" lek hlorokin, koja je bila održala u Beloj kući, komesar Uprave za hranu i lekove Stiven Han, ipak je skrenuo pažnju da treba da budemo oprezni.

"Ono što je takođe važno nije pružanje lažne nade. Možda ćemo imati pravi lek, ali možda trenutno nije u odgovarajućem obliku doziranja i mogao bi da nanese više štete nego koristi", rekao je Han.

Američka administracija za hranu i lekove odobrila je upotrebu hlorokina za lečenje malarije, lupusa i reumatoidnog artritisa, ali su ispitivanja za lečenje virusa kororna i dalje u toku.

Šta je hlorokin?

Hlorokin, krvni šizontocidni lek, inhibira enzim hem polimerazu koji toksični hem (koji nastaje razgradnjom hemoglobina) pretvara u netoksične derivate. Primenjuje se oralno (poluvreme eliminacije je 50 sati) i postiže visoke koncentracije u parazitu.

Neželjeni efekti su: gastrointestinalne tegobe, vrtoglavica, urtikarija; a bolus intravenska injekcija može da dovede do pojave aritmija.

Povezane vesti

Francuska

Ugledni francuski i svetski stručnjak sa univerziteta u Marselju, profesor Didije Raul je ponovo istakao da su njegova ispitivanja pokazala da se lek hlorikin pokazao delotvoran u lečenju korona virusa. Profesor Raul je stavio do znanja da je kliničko ispitivanje leka “Plaquenil”, čiji je glavni sastojak hlorokin, pokazalo da je od 24 bolesnika od korona virusa koji su šest dana uzimali taj lek, njih 18 bilo sasvim izlečeno.

Apel stručnjaka: "Nikako ne uzimajte hlorokin na svoju ruku"

Muškarac iz oblasti Feniksa je umro, a njegova supruga je u kritičnom stanju nakon što su uzimali hlorokin-fosfat u pokušaju da se sami izleče od koronavirusa, preneli su iz zdravstvenog centra "Baner helt", prenosi CNN.

Povezane vesti

I kineski stručnjaci preporuluju hlorokin, ali uz OPREZ

U Srbiji ima dovoljno lekova za sve grupe pacijenata - hronične bolesnike, onkološke bolesnike, kaže direktorka RFZO Sanja Škodrić i apeluje na građane da ne koriste na svoju ruku lek hlorokin, jer nepravilno doziranje može izazvati ozbiljne posledice.

Kineski stručnjaci preporučili hlorokin kao jedan od lekova koji pomaže kod infekcije novim virusom korona, da njega ima u dovoljnim količinama i da građani ne treba da prave zalihe, naglasila je Škondrić za TV Pink.

"Moramo da upozorimo građane da hlorokin nikako ne uzimaju na svoju ruku. To je lek koji se koristi i za lečenje malarije, reumatidnog artritisa, lupusa i doziranje nije isto za te bolesti i za infekciju virusom korona", naglasila je ona.

Upozorava da preterana količina leka može da izazove slepilo, kod hroničnih pacijenata insuficijenciju bubrega i oštećenja drugih organa.

"Takođe, molimo građane da ne kupuju lekove i stvaraju veštačke nestašice zato što ih obezbeđujemo u dovoljnim količinama", navela je ona i dodala da je preporuka kineskih stručnjaka da se osim hlorokina koristi i hidroksihlorokin koji se pokazao efikasnim kod infekcije virusom korona.

Srbija, kako kaže, nabavlja taj lek i jedna fabrika u našoj zemlji treba da počne da ga proizvodi, preneo je Tanjug.

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka