Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život bakterija: Od kada se naši nevidljivi cimeri dele u dve osnovne grupe?

Ljudsko telo vrvi od bakterija i na površini i u unutrašnjosti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Zajedno s nama živi stotine triliona bakterija, a kada je reč o našim nevidljivim cimerima, nauka ih deli na dve osnovne grupe, dve porodice: gram-pozitivne i gram-negativne.

Povezane vesti

Ova podela zasnovana je na na promeni boje u rastvoru, metodom danskog bakteriologa Hansa Grama (1853-1938).

Putujući po Evropi, Hans Gram se zadržao u Berlinu gde je 1884. godine razvio metodu za razlikovanje dve velike grupe bakterija. Ova tehnika, bojenje po Gramu, i danas predstavlja standardnu proceduru u medicinskoj mikrobiologiji.

Gram je bio skroman čovek i u svojim prvobitnim publikacijama je napisao "Stoga sam objavio tu metodu, iako sam svestan da je još uvek falična i nesavršena; nadam se da će se u rukama drugih istraživača ispostaviti kao korisna."

Povezane vesti

Bojenje po Gramu razlikuje bakterije na osnovu fizičkih i hemijskih karakteristika njihovog ćelijskog zida, gde se detektuje peptidoglikan (murein). Gram-pozitivne bakterije imaju debeo sloj peptidoglikana koji zadržava boju, a ćelija se boji ljubičasto. Gram-negativne bakterije imaju tanji sloj pa ćelija ne zadržava boju, boja se spira i ćelija je ružičaste ili crvene boje.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka