Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li ste znali da obično udišete samo na jednu nozdrvu?

Čudesno ljudsko telo...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Verovatno mislite da nozdrve podjednako učestvuju u udisanju i izdisanju.

Ipak, prema istraživanju objavljenom u časopisu Mayo Clinic Proceedings 1977. godine, udahnete i izdahnete kroz jednu nozdrvu.

Na svakih nekoliko sati aktivna nozdrva će se "odmarati", a druga će je preuzeti dok se na kraju ponovo ne sinhronizuju. 

Povezane vesti

Ali nije samo čuvena klinika Meyo radila istraživanja na ovu temu. Nemački rinolog Ričard Kajzer je 1985. godine prvi proučavao tzv. "nosni ciklus" disanja. Reč je o disanju koje se odvija putem erektilnih tkiva u nosu, koja su veoma slična tkivu u penisu ili klitorisu. Erektilna tkiva u jednoj nozdrvi blokiraju disanje, a u isto vreme se erektilno tkivo u drugoj nozdrvi smanjuje i tako omogućava disanje. 

Još jedno istraživanje sprovedeno 1993., bavilo se temom disanja na nos, i pokazalo je da, dok dišemo kroz desnu nozdrvu, koristimo znatno više kiseonika nego dok dišete kroz levu. A istraživanja iz 1994. godine pokazala da će kada dišete kroz levu nozdrvu desna hemisfera mozga biti aktivnija ili dominantnija, a obrnuto se dešava kada dišete kroz desnu nozdrvu.

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka