Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da razgovarate sa decom o virusu korona

Deca su izuzetno osetljiva na brige i strahove roditelja, a iako mislimo da su deca mala i da ne razumeju, oni sve osećaju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sva dosadašnja istraživanja su pokazala da deca nisu ugrožena grupa, kada je u pitanju oboljevanje od virusa korona. Da, mogu da se zaraze, ali da ne pokažu nikakve ili veoma blage simptome. 

Međutim, iako, na sreću, ne pogađa njihov organizam, veoma utiče na njihove glavice. Deca su izuzetno osetljiva na brige i strahove roditelja, a iako mislimo da su deca mala i da ne razumeju, oni sve osećaju. Oni malo stariji sve mogu da pronađu na internetu, ali da li ih treba pustiti da sami donose zaključke ili im je potrebna pomoć?

Kako bi roditelji trebalo da se ponašaju i na koji način da razgovaraju sa decom o virusu korona, savetuje stručna saradnica sajta Yumama, pedagog Kristina Miladinović.

Nemojte lagati decu, ali i paniku ostavite po strani

Odrasli se često ponašaju nezrelo, psuju, prete, prepričavaju po bezbroj puta neki trač ili vest, potpuno zanemarujući prisustvo dece. Deca nisu imuna na svakodnevna dešavanja.

Povezane vesti

Razgovarajte sa decom o merama zaštite i mogućim posledicama bolesti

Potražite informacije o koronavirusu i načinima prevencije i izlečenja. Razgovarajte o značaju vođenja lične higijene, o pravilnom pranju ruku, nakon korišćenja toaleta, pre i posle obroka, nakon igre napolju. Istaknite da je najvažnije da ojačamo organizam i imunitet u borbi protiv bilo koje bolesti. 

Zdrava ishrana, što više fizičkih aktivnosti u prirodi. Objasnite im da trenutno moramo, kako bismo se zaštitili, da promenimo način života. Ukažite im na značaj štetnosti zajedničkog korišćenja flašica za vodu/sokove, pribora za jelo... Smanjiti druženje u zatvorenim prostorijama. 

Naoružajte se strpljenjem, dozvolite deci da vas pitaju sve što žele

Pokušajte da ne paničite u razgovoru sa drugima, pred njima. Pokažite detetu kako se osećate, nemojte "lažirati" osećanja jer deca odlično razumeju neverbalne poruke koje su u suprotnosti sa onim što pričate, možete ih samo na taj način zbuniti i učiniti nesigurnim.

Povezane vesti

Nemojte ih pretrpati informacijama koje neće razumeti

Nema svrhe ubeđivati dete da se ne plaši uopšte, kada je situacija takva da daje razloga za strah, ipak taj strah treba umanjiti i pobediti. Bitno je da prepoznate strah i nesigurnost i odgovorite na dečja pitanja u skladu sa uzrastom deteta, bilo kroz igru, priču, crtanje ili razgovor. 

Više na temu virusa korona potražite u Yumaminom detaljanom vodiču za roditelje, decu i trudnice

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka