Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven novi test krvi koji može da detektuje 50 različitih vrsta raka

Najnovijim istraživanjem otkriven je novi test krvi koji može da detektuje više od 50 različitih vrsta kancera.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dr Džefri Oksnard sa bostonskog Instituta za rak Dana-Faber, koji je deo Medicinske škole Harvard, kaže da je test još uvek u fazi kliničkog ispitivanja, ali je već doneo važna otkrića, prenosiThe Guardian

U osnovi testa nalazi se ispitivanja DNA koji tumori ispuštaju u krv. Tačnije fokusira se na hemijske promene ovog DNA, poznate kao obrasci metilacije. Naučnici kažu da test ne može da pokaže prisustvo samog raka, ali taj jedan test može da otkrije koja je vrsta u pitanju.

Za časopis Annals of Oncology, tim naučnika je otkrio daje test razvijen pomoću algoritma mašinskog učenja - vrste veštačke inteligencije. Tim je  početku u sistem unosio podatke o uzorcima metilacije u DNA iz krvi više od 2.800 pacijenata, a zatim su dodali još podatke 3.052 učesnika, od kojih je 1.531 imalo rak, a 1.521 učesnika nije.

Koristeći ove informacije, sistem je uzorke sortirao u grupe na osnovu obrazaca metilacije.

"Kod testova koji se primenjuju kod trudnica, ispituje se da li plivajuća DNA ima fetalne abnormalnosti", rekao je dr Oksnard, "dakle, znamo da takav pristup postoji. Želeli smo da primenimo sličan pristup raka u lebdećoj DNA. I u tom nam je pomoglo mašinsko učenje."

Tim je zatim testirao sistem na novom setu uzoraka od 1.264 ljudi, od kojih je polovina imala rak. Rezultati su pokazali da pogrešne identifikacije bio manji od 1 odsto. "Zaista je važno da ako nema neko nema rak, da mu to i kažete", rekao je Oksnard.

Kada je reč o identifikaciji kod ljudi koji boluju od karcinoma, sistem je na tim uzorcima uspeo da identifikuje preko 50 različitih vrsta raka. Tim je naglasio da bi se taj broj u nekoj meri razlikovao kada bi se test primenjivao na opštu populaciju, a ne samo na one za koje se zna da imaju rak.

Povezane vesti

Takođe, test je bio tačniji u slučajevima u kojima je bolest bila u naprednoj fazi. Rak je otkriven kod 18 odsto obolelih od karcinoma I faze, a u 93 odsto obolelih od raka IV faze.

Tim ističe da su rezultati važni jer nude mogućnost novog načina uočavanja karcinoma koji se inače teško otkrivaju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka