Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Virus korona - najčeće korišćeni pojmovi: Šta je mogući, a šta verovatni slučaj?

Za samo dva meseca novi virus korona proširio se širom sveta, a zajedno sa njim su u svakodnevni govor ušli stari pojmovi, ali spominjani u novom kontekstu. Šta oni znače?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Poslednjih meseci novi virus korona je glavna tema gotovo svakog razgovora. Od kada je stigao u Srbiju, svakodnevno slušamo termine poput "algoritam","mogući slučaj", "verovatni slučaj", "kontakt"... Sve to su poznati pojmovi, ali šta oni znače u kontekstu virusa COVID-19?

Algoritam je skup aktivnosti za postupanje sa licem kod koga je postavljena sumnja na infekciju izazvanu novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Koji su slučajevi kada je taj algoritam potrebno primeniti.

Povezane vesti

Postoje mogući i verovatni slučajevi.

Mogući:

A. Pacijent sa simptomima teške akutne respiratorne bolesti (povišena temperatura, kašalj, opšte stanje koje zahteva bolničko lečenje), kliničke manifestacije se ne mogu u potpunosti objasniti drugom etiologijom, podatak o putovanju ili boravku u području intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 u periodu do 14 dana pre pojave simptoma.

B. Pacijenti sa bilo kojom akutnom respiratornom bolešću i najmanje jedan od sledećih kriterijuma u periodu do 14 dana pre pojave simptoma: bliski kontakt sa potvrđenim ili verovatnim slučajem infekcije, ili rad u ili poseta zdravstvenoj ustanovi u kojoj su lečeni pacijenti sa potvrđenom ili verovatnom akutnom respiratornom bolešću.

Verovatni slučajevi:

Moguć slučaj (objašnjeno u gornjem pasusu) za kog je testiranje na novi korona virus SARS-CoV-2 bilo neodređeno ili kod kog je testiranje na PCR panelu za grupu korona virusa bilo pozitivno i bez laboratorijskog dokaza za infekciju drugim respiratornim patogenom.

Potvrđen slučaj:

Osoba kod koje je laboratorijski potvrđena infekcija novim korona virusom SARS-CoV-2, bez obzira na kliničke znake i simptome. I u ovim definicijama često se spominju kontakti.

Povezane vesti

Šta su kontakti u kontekstu koronavirusa?

Zdravstveni radnik koji je:

-negovao pacijenta sa potvrđenom ili verovatnom infekcijom izazvanom novim korona virusom,

-radio sa zdravstvenim osobljem koje je bilo inficirano novim korona virusom,

-posećivao pacijente ili boravila u bliskom okruženju obolelog od infekcije izazvane novim korona virusom,

ili neko ko je:

-imao kontakt sa rastojanjem manjim od 1 metra u zatvorenom prostoru sa osobom koja je inficirana novim korona virusom,

-putovao zajedno sa osobom inficiranom novim korona virusom u bilo kom prevoznom sredstvu,

-boravio u istom domaćinstvu sa osobom inficiranom novim korona virusom u tokom perioda od 14 dana pre pojave simptoma kod inficirane osobe.

Povezane vesti

Izvor: Nedeljnik/ Ministarstvo zdravlja

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka