Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Registrovan prvi slučaj korona virusa u Srbiji

Na vanrednoj konferenciji za novinare, Lončar je rekao da je muškarac koji je zaražen virusom nedavno došao iz Mađarske.

  Izvor: Foto: Profimedia

Muškarac je trenutno u izolaciji.

"Dobro se oseća, nema nikakve tegobe. Čovek je boravio više puta u Buidimpešti, gde mu živi sestra, koja je imala respiratornih tegoba. Osetio je i on te tegobe i bio je krajnje odgovoran - samoizolovao se, decu je poslao kod babe i dede, ostala je samo supruga koja mu je donosila hranu. Odmah se posumnjalo na koronavorus, noćas je urađen test, a jutros je stiglo da je pozitivan i već je u izolaciji u bolnici u Subotici", rekao je ministar Lončar.

On je istakao da nema nikakvog razloga, niti mesta za paniku.

Povezane vesti

"Obećali smo da ćemo biti transparentni i da ćemo vas odmah izveštavati o onome što se dešava. Ovo smo očekivalo, bilo je bukvalno pitanje sata kad će se desiti. Danas je nerealno pomisliti da postoji zemlja u kojoj nema koronavirusa, jednostavno negde je registriva n, negde nije. Ovo je globalni problem i tako se tretira", dodao je Lončar.

On je apelovao na građane da se pridfražavaju mera, pre svega pranje ruku, i još jednom poručio da nema mesta ni za kakvu paniku i da je Srbija spremna.

"Oni koji imaju preko 75 godina, pogotovo muškarci, da smanje izlaske, da ne izlaze tamo gde ima mnogo ljudi, da ne idu prevozom...", rekao je Lončar.

On ističe da ovaj problem nije samo jedne zemlje, već celog sveta.

Povezane vesti

"Ovaj virus nema pasoš, nije mu problem da pređe granicu bez vize. Trebalo bi da se sastanu svi ministri zemalja iz Evrope i da se zauzme zajednički stav koje bi sprovodile sve zemlje, jer je ovo globalni problem. Nadam se da će se i to desiti. Dok se ne dogodi, mi ćemo sprovoditi ono što kaže struka", rekao je Lončar i dodao da se stupilo u kontakt sa ljudima koji su imali iskustva sa zaraženima i koji su ih lečili.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je bitno da je prvi slučaj registroivan. "Mislio sam da će prvi slučaj biti u Beogradu, ali nije tako. Sistem funkcioniše, pacijent se sam javio sa tegobama i urađeno je prvo ispitivanje".

Izvor: Mondo

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka