Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta kažu stručnjaci: Da li sneg i niske temperature utiču na virus korona?

Pitanje koje nam zimi svima prolazi kroz glavu je: da li sneg na neki način može da utiče na zaustavljanje ili širenje zaraze novim virusom korona?

 Pogled na ulicu i krošnje drveća prekrivene snegom Izvor: Foto: Shutterstock

Sneg inače pomaže da se vazduh očisti od zagađenja. Pahulja se stvori kada se kapljica vode zamrzne u vazduhu. Tokom tog procesa, sitne čestice vazduha koje eventualno sadrže viruse, zalepiće se na pahulju, a kada pahulja postane dovoljno teška pašće na zemlju. Zbog toga je nakon snega vazduh obično čist i svežiji.

Međutim, to ne znači da pahulja može da zamrzne ili ubije virus. Virusi imaju opseg temperatura na kojima opstaju, a koji zavisi od njihovog omotača, odnosno sloja lipida koji okružuje virus.

Kako kažu naučnici iz Pekinga, ne smetaju svim virusima niske temperature, a kako je ovaj virus nov, stručnjaci još uvek ne mogu da tvrde kakav uticaj sneg ima na njega.

I australijanci su se nedavno ponadali da će zima koja stiže "ubiti" koronu, ali su njihovi stručnjaci objasnili da nije baš tako.

"Istraživanja o korona virusu i dalje traju, ali moramo da primetimo da se on proširio po celoj planeti, bez obzira na to u kojoj klimatskoj zoni se nalazi. To sugeriše da virus nije toliko podložan promenama temperature", rekao je pulmolog Tom Kocimbos iz Melburna, a prenosi Mondo.

Do sada se korona virus po Evropi prenosio tako što su ga u svoje zemlje doneli ljudi koji su doputovali iz žarišta. U nekima od tih zemalja u koje je donet virus je veoma toplo u ovom trenutku, dok je u drugima, hladno. Dakle, dosta toga zavisi od imunološke slike stanovništva, dodaje doktor Meru Šil sa Nacionalnog instituta javnog zdravlja i epidemiologije Australije. 

"Mi još uvek ne znamo dovoljno o ovom virusu da bismo znali da li reaguje na vremenske uslove. Ali postoje indikacije da je presudno kakav imunitet imaju stanovnici neke zelje u kojoj virus hara, a ne to u kakvim vremenskim uslovima žive", navodi ona za "Gardijan".

Stručnjaci širom sveta savetuju da je najbolje ostati kod kuće, i izbegavati kontakt sa ljudima, kao i redovno i detaljno prati ruke.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka