Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo istraživanje: Otkriven najverovatniji uzrok korona virusa

Šišmiši su verovatni uzrok koronavirusa, pokazuje najnovije, danas objavljeno naučno istraživanje.

  Izvor: Foto: Profimedia

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature, a istraživači su analizirali uzorke sedam pacijenata s teškom upalom pluća. Šest od tih sedam pacijenata identifikovani su kao radnici s pijace u Vuhanu, gde su u decembru prijavljeni prvi slučajevi koronavirusa. 

Naučnici su ustanovili da su nizovi genoma koji određuju DNK virusa kod petoro pacijenata gotovo identični (preko 99,9% podudarnosti) jedni drugima.  Ti nizovi genoma takođe dele 79,5 posto sličnosti sa SARS-om. 

Povezane vesti

96 posto podudarnosti s koronavirusom kod šišmiša

Prema studiji objavljenoj u Nature-u, sled virusa je na nivou celog genoma 96 posto identičan koronavirusu kod šišmiša, što jasno sugeriše da su šišmiši verovatni uzrok koronavirusa koji se iz Kine proširio širom sveta i dosad ubio 362 ljudi, od toga 361 u Kini, što je više umrlih nego početkom veka kada je Kinom harao SARS.

Ipak, naučnici naglašavaju kako životinjski uzrok virusa koji se proširio iz Kine još uvek nije potvrđen. 

Naučnici su još ustanovili kako novi virus, nazvan 2019-nCoV, ulazi u ćelije istim putem kao SARS.

Pokazano je da antitela izolovana od pacijenata zaraženih novim sojem mogu potencijalno neutralisati virus. Istraživanje sugeriše da prethodno identifikovano konjsko antitelo protiv SARS-a takođe neutrališe virus. 

Ipak, trebalo bi proveriti reaguju li antitela onih koji su preboleli SARS na novi soj koronavirusa.

Povezane vesti

Virus se najverojatnije širi disajnim putevima

Istraživač Instituta za virusologiju Zeng-Li i njegovi kolege razvili su test koji 2019-nCoV može da razlikuje od svih ostalih sličnih virusa kod ljudi.

Oni su otkrili da, iako je virus otkriven u brisevima uzetim oralno, sledeći uzorci uzeti desetak dana kasnije nisu imali pozitivan virusni rezultat. To upućuje na to da je najverojatniji put prenosa disajnim putevima zaraženih. Međutim, autori kažu da su mogući i drugi pravci, a za dalje istraživanje prenosa potrebno je više proučavanja pacijenata.

Ono što je jasno jeste kako istraživanje uzroka koronavirusa, kojim se širom sveta zarazilo više od 17.300 ljudi, ide u smeru povezanosti sa šišmišima.

Povezane vesti

Još jedno istraživanje koje povezuje šišmiše i koronavirus

To pokazuje još jedno zasebno istraživanje u kojem su naučnici posmatrali 41-godišnjeg radnika na pijaci primljenog u bolnicu u Vuhanu 26. decembra 2019. godine, koji je imao simptome respiratornih bolesti, uključujući povišenu temperaturu, stezanje u grudima i kašalj.

Uprkos kombinaciji antibiotske, antivirusne i glukokortikoidne terapije, njegovo stanje se nije poboljšalo nakon tri dana lečenja.

Autori su izvršili sekvenciranje genoma na uzorku tečnosti koja mu je uzeta iz pluća.

Identifikovali su novi virus i otkrili da virusni genom deli 89,1 posto sličnosti s koronavirusima sličnim SARS-u kod šišmiša, no naučnici su u tom istraživanju napomenuli kako na temelju analize jednog pacijenta ne mogu sa sigurnošću zaključiti da je upravo to uzrok trenutne epidemije.

Izvor: Index.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka