Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tetovaže mogu da ostave tragove nikla i hroma u vašim limfnim čvorovima

Ukoliko se zagledate u limfne čvorove prilično istetovirane osobe, primetiće te nešto vrlo čudno - mikroskopsko prskanje metala.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Već neko vreme poznato je da tetoviranje može da rezultira unošenjem metalnih nanočestica u telo, odnosno u limfne čvorove. Ranije se pretpostavljalo da kontaminacija dolazi iz mastila, međutim, nova studija pokazala je da to nije slučaj.

Naime, naučnici su otkrili da tragovi nikla i hroma u limfnim čvorovima tetoviranih ljudi zapravo potiču od igle pištolja za tetoviranje, navodi se u časopisu Particle and Fibre Toxicology Journal.

Povezane vesti

Naučni tim, pod vođstvom Saveznog instituta za procenu rizika u Nemačkoj, započeo je istragu proučavanjem tkiva preminulih tetoviranih ljudi. U tkivima limfnih čvorova pokojnika pronađene su čestice gvožđa, hroma i nikla veličine od 50 nanometara do 2 mikrometra. To možda zvuči neznatno, ali nanočestice su potencijalno opasnije od krupnijih čestica, jer imaju veći odnos površina i zapremina, što dovodi do oslobađanja toksičnih elemenata.

Na njihovo iznenađenje, ovi metali se nisu često nalazili u mastilu, pa su počeli da traže drugi izvor.

“Testirali smo oko 50 uzoraka mastila bez pronalaska takvih metalnih čestica i uverili se da nismo kontaminirali uzorke tokom pripreme uzorka. Tada smo razmislili o testiranju igle i to je bio ‘eureka’ trenutak”, pojasnila je Ines Šrajver, dopisna autorka i naučnica iz Saveznog zavoda za procenu rizika.

Povezane vesti

Dalja analiza pokazala je kako zelene, plave i crvene tinte za tetovažu sadrže beli pigment – titanijum dioksid koji se može taložiti iglom. Crna tinta, međutim, ne sadrži ovaj pigment.

Ovo otkriće moglo bi da odgonetne zašto tetovaže mogu povremeno da izazazovu alergijske reakcije kod nekih ljudi. Što se tiče većih zdravstvenih posledica, trenutno je malo dokaza koji bi sugerisali da su tetovaže povezane sa zdravstvenim problemima.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka