Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven novi tip raka pluća koji se zasad ne povezuje s pušenjem

Naučnici Međunarodne agencije za istraživanje raka identifikovali su nove podtipove agresivnih plućnih karcinoida, retkog tipa plućnih tumora čiji uzrok u ovom trenutku ne povezuju s najčešćim faktorom rizika za rak - pušenjem.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Uz ogradu kako su potrebna daljnja istraživanja, znanstvenici Međunarodne agencije za istraživanje raka objavili su rezultat svojeg rada u priopćenju u kojem stoji da se novi agresivni podtipovi plućnih karcinoida, nazvani suprakarcinoidi, trenutačno ne čine povezanima s pušenjem. 

"Pacijenti sa suprakarcinoidima imaju loše šanse za preživljenje (33 odsto kroz deset godina) u poređenju s pacijentima obolelim od drugih plućnih karcinoida gde je preživljenje 76 odsto u tom istom periodu", navodi se u saopštenju agencije, inače pod kapom Svetske zdravstvene organizacije, a navode i da se incidencija ovih bolesti u svetu povećava.

Njihovo istraživanje dalji je pomak u identifikaciji pojedinih tumora i pronalasku njihovih molekularnih karakteristika. Jer takvi radovi su temelj za jednako ciljanu terapiju i lečenje. 

Povezane vesti

"Intenzivno se rade istraživanja tumorskog genoma, ali vrlo je malo tih rezultata dosad postalo klinički bitno. Otkrili smo gensku mutaciju, ali to ne znači da imamo specifičan lek za nju. To je sad jedna moderna onkologija gde su očekivanja i verovanja da ćemo određivanjem tumorskog genoma moći da potklasifikujemo sve tumore, da nađemo podtipove i danas smo dosta skloni verovanju da je svaki tumor drugačije genetske građe, kao što svaki čovek ima svoju gensku građu i jedinstven je, tako verujemo i za tumore. Zato danas moderna onkologija ide u tom smeru", objašnjava akademik Miroslav Samaržija.

Kako objašnjava ovaj lekar, karcinoidi pluća čine oko pet odsto među tumorima pluća i za njih nema pametnih terapija, odnosno lečenja pametnim lekovima, pa se po pravilu leče hirurški ako se otkriju na vreme. Što se tiče zasad upitne (ne)povezanosti ove vrsta raka pluća s pušenjem, akademik Samaržija upozorava da ni za jedan tumor “ne piše” da je mutaciju njegove ćelije napravilo pušenje ili nešto drugo.

Stručnjaci najzad imaju odgovor: Da li kanabis može da izleči rak?  

"Karcinoidi su tumori koji obično rastu u velikim bronhima i broj mutacija sigurno povećava pušenje i to uopšte nije upitno. Ne može se, dakle, iz toga izvući da pušenje nije štetno, nikako. I moramo biti svesni da budući da su te promene gena retke da kad nađemo neki lek da je on obično za dva ili 15 odsto bolesnika i slično, dakle da nije primenjiv za sve obolele. Uvek moramo da budemo svesni te činjenice", napominje akademik Samaržija.

Specifična struktura Suprakarcinoidi identifikovani su korišćenjem inovativnih tehnologija sekvencionisanja čime su istraživači dobili njihove molekularne karakteristike, a kako struka objašnjava, sadašnjost i budućnost lečenja raka je u individualnom pristupu.

U ovom radu, kako objašnjava prof. dr. Dragan Primorac, koristili su sistem mašinskog učenja, kao i multi-OMICS analizu (analiza genoma, eksoma, transkriptoma i metiloma) za 116 plućnih karcinoida, 75 velikoćelijskih neuroendokrinih karcinoma pluća (LCNEC) i 66 sitnoćelijskih karcinoma pluća (SCLC). 

Povezane vesti

"Takvom analizom su stratificirali atipične karcinoide u dve grupe: prvu s 10-godišnjim preživljenjem koja je bila 88% i drugu gde je preživljenje bilo 27%. Istovremeno su utvrdili i postojanje određenog procenta plućnih karcinoida sa specifičnom molekularnom strukturom. Ova grupa, bez obzira na karcinoidu sličnu morfologiju, ima molekularna i klinička obeležja velikoćelijskih neuroendokrinih karcinoma pluća (LCNEC). Ovi rezultati prvi put jasno pokazuju molekularnu povezanost između neuroendokrinih tumora pluća niskog i visokog stepena", objasnio je prof. Primorac.

Izvor: Večernji list

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka