Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici uspeli da pretvore ćelije raka u salo

Stručnjaci sa Univerziteta u Bazelu uspeli su da transformišu ćelije raka dojke u bezopasne, masne ćelije.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučni tim pratio je čudan put metastaziranja ćelija raka i uspeo da ćelije raka dojke transformiše u salo kod miševa. Naučnici su ovo postigli kombinacijom dva leka - oba se već primenjuju u humanoj medicini.

Kako su to naučnici postigli?

Kada posečete prst ili kada fetus počne da formira organe, ćelije epitela počinju da se menjaju u jednu vrstu matičnih ćelija po imenu mezenhimske matične ćelije, koje se potom ponovo pretvaraju i formiraju ono tkivo koje je potrebno telu.

Ovaj proces je poznat kao epitelno-mezenhimska tranzicija (EMT), a već neko vreme je poznato da ćelije raka ovim ili suprotnim procesom, mezenhimsko-epitelnom tranzicijom (MET), mogu da se šire kroz telo i metastaziraju.

Zbog toga su istraživači u miševe usadili agresivni oblik čovečjeg raka dojke, da bi onda miševe tretirali sa dva leka "rosiglitazone" i "trametinib".

Umesto da se prošire tokom procesa metastaziranja, ćelije raka su se pretvorile u masne ćelije, zahvaljujući lekovima, putem procesa koji se naziva adipogeneza.

„Rezultati pokazuju da je terapija indukovala adipogenezu u ćelijama raka“, navodi se u studiji.

Povezane vesti

Iako tretman nije uticao na sve ćelije raka da se transformišu u masti, u potpunosti je zaustavljeno širenje raka na druge organe (metastaza), a to je prvi korak ka obećavajućem napretku.

„Maligne ćelije koje su prošle proces EMT potpuno su prestale da se šire. Ono što smo videli u dugoročnim eksperimentima jeste da ne postoji povratni proces nakon što se ćelije raka pretvore u masne ćelije“, istakao je Gerhard Kristofori, biohemičar na Univerzitetu u Bazelu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka