Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nauka otkriva: Koliko su isparenja od boja štetna po zdravlje?

Najnovija istraživanja povezala su isparenja iz boja sa autizmom kod dece.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U nedavno objavljenom istraživanju, u žurnalu Occupational and Environmental Medicine, saopšteno je da su žene izložene hemikalijama koje se nalaze u bojama izložene riziku od rađanja dece sa autizmom. Što je veća izloženost, to je veći i rizik, piše u studiji. Čak i kada su izloženost hemikalijama iz boja uporedili sa rizicima koje donosi istorija konzumiranja cigareta i alkohola, kao i godine koje su žene najčešće imale kada su rađale decu sa autizmom, ovaj rizik je ostao jedan od važnijih na listi.

Nova studija nije dokaz da je upotreba boja i izloženost srodnim hemikalijama direktan uzrok autizma i trebalo bi je pažljivo razmatrati, naglasili su autori studije.

Rezultati studije potvrđuju prethodna istraživanja, koja su pokazala da postoji veza između hemikalija iz boja i rođenja dece sa autizmom. Takođe, postoji sve više dokaza koji povezuju hemikalije iz boja i njihovog isparenja sa brojnim drugim zdravstvenim tegobama.

Povezane vesti

Benzen je, na primer, već uvršten na listu karcinogena, a prisutan je u nekim bojama, naročito bojama baziranim na ulju, kao i u umetničkim i zanatskim materijalima, na primer, lepku i markerima za suvo brisanje, izduvnim gasovimai pesticidima. Kao i kod drugih karcinogena, o dugotrajnoj upotrebi, i količini benzena kojoj su izloženi brinu ljudi. Međutim, provoditi vreme u prostoriji koja je slabo provetrena i sveže ofarbana bojom sa benzenom, podiže nivoe izloženosti benzenu.

Benzen je jedna od klasa hemikalija poznatih kao isparljiva organska jedinjenja (VOC). Ljudi koji rade u laboratorijama - uključujući one za medicinska i farmaceutska istraživanja - ili koji rade sa bojama, u hemijskim industrijama, ili kozmetičari -  su oni koji se smatraju najizloženijima ovim hemikalijama, prema izveštaju Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Udisanje velikih količina VOC jedinjenja može da dovede do niza kratkotrajnih zdravstvenih problema, kao što su glavobolje, vrtoglavice, curenje nosa ili iritiranost očiju. Neka VOC jedinjenja mogu čak da izazovu oštećenja nervnog sistema i organa, navodi Američka Plućna Asocijacija. Izloženost trudnica VOC jedinjenjima iz boja stvara rizik od niske porođajne težine, što je dalje povezano sa poremećajima u razvoju i otežanom učenju.

Put na osnovu kog ove boje dospevaju u krvotok i dovode do oštećenja i dalje nije precizno utvrđen. Dosadašnja istraživanja ukazuju na to da se hemikalije apsorbuju u krvotok preko kože ili disajnih puteva i da se mogu akumulirati u mozgu ili organima eksponiranih. Jetra, takođe, razlaže ove hemikalije u nusprodukte koji mogu da ugrožavaju genetski materijal ćelija. 

U posebno ugrožene grupe ubrajaju se trudnice, deca i starije osobe.

Toksikacija je obično veća u zatvorenim prostorima nego kada se farbanje sprovodi na otvorenom. Navodi se i da je tečna, vlažnija i uljana boja bogatija VOC jedinjenjima. 

Stručnjaci savetuju primenu boja u čijoj bazi se nalazi voda, ili boje na kojima je naznačeno da imaju 0% VOC jedinjenja, a ove boje je sada lako pronaći i bezbednije su u odnosu na starije generacije boja.

Povezane vesti

“Boje mogu da sadrže i druge hemikalije, kao što su razna veziva, inhibitori korozije i konzervansi koji doprinose toksičnim svojstvima”, objasnila je ko-autorka istraživanja autizma i epidemiolog, Erin MekKenlis, za Tajm. Istraživanja su pokazala da čak i boje sa 0% VOC jedinjenja emituju otrvone gasove.

Preporučuje se da se tokom farbanja provetrava prostorija, da prozori budu sve vreme otvoreni i da se upotrebljava fen za sušenje. Na ovaj način se poboljšava ventilacija štetnih gasova, a kada se boja potpuno osuši i štetni gasovi se drastično redukuju, i dalje se savetuje provetravanje prostorije narednih nekoliko dana.

Povezane vesti

Upozorava se i na skladištenje kanti sa bojom u kući. Kante sa bojom mogu da isparavaju štetna jedinjenja čak i kada su zatvorene. 

Ukoliko se pridržavate svih navedenih saveta, izloženost štetnim gasovima neće biti visoka toliko da bi o njoj trebalo brinuti.

Izvor: Tajm

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka