Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva zemlja koja vakciniše decu protiv malarije

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da je Malavi prva zemlja u svetu koja je počela da vakciniše decu protiv malarije, koristeći jedinu licenciranu vakcinu protiv ove bolesti koje prenosi jedna vrsta komaraca.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Iako ova vakcina štiti samo jednu trećinu onih koji je prime, među onima koji su vakcinisani slučajevi oboljevanja su manje teški.

Inače, ova bolest ubija oko 435.000 dece svake godine, najveći deo onih koji su mlađi od 5 godina i žive u Africi.

"Iako ovo nije perfektna vakcina, ona ima potencijale da spase desetine hiljada života", izjavio je Alister Krejg, dekan biološkkog fakulteta na Livepulskoj školi za tropsku medicinu.

Povezane vesti

"Ova vakcina će spasiti mnoge živote, iako nije onolilko efikasna koliko bi smo mi to želeli, a nadam se da je to tek početak ove priče", precizirao je on.

Da li smo blizu leka protiv malarije?  

Vakcina, poznata kao Moskiriks, razvijena je i potvrđena od strane Evropske medicinske agencije 2015. godine, a njene nuspojave su bol, konvulzije i groznica.

Pedro Alonso, direktor programa SZO za malariju izjavio je da će sličan program vakcinacije početi narednih nedelja u Keniji i Gani, sa ciljem da se godišnje vakciniše oko 360.000 dece u te tri zemlje.

Povezane vesti

"Mi ne znamo koliko će trebati da se razvije sledeća generacija vakcine", rekao je Alonso objašnjavajući zašto je započet program vakcinacije i pored svih nedostataka ove vakcine.

Da bi se razvila vakcina Moskiriks bilo je potrebno 30 godina i oko milijardu dolara 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka